Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ήλιος θα «παραλύσει» τη Γη το 2013


 Μια μαζική ηλιακή έκλαμψη μπορεί να προκαλέσει πλανητικό χάος το 2013, προξενώντας συσκοτίσεις και κατάρρευση των δορυφορικών επικοινωνιών.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε μια διάσκεψη, όπου η NASA προειδοποίησε πως τα υψηλά ποσοστά μαγνητικής ενέργειας  και ο μεγάλος αριθμός κηλίδων και εκλάμψεων στον ήλιο γύρω στο 2013 μπορούν να παράγουν τεράστια ποσά ακτινοβολίας.

Η ηλιακή καταιγίδα που θα προκληθεί μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα  γεωμαγνητική καταιγίδα στην Γη, η οποία θα καταστρέψει τα ηλεκτρικά δίκτυα για ώρες, μέρες ακόμα και μήνες,  τελματώνοντας τη καθημερινότητά μας.

Ο Liam Fox, Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, που μετέφερε την είδηση σε μια διεθνή συνεδρίαση , προανήγγειλε πως οι κοινωνίες οι οποίες εξαρτώνται από τη τεχνολογία είναι ιδιαίτερα τρωτές σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Ήλιος ακολουθεί ένα 11χρονο κύκλο με περιόδους υψηλής και χαμηλής ηλιακής δραστηριότητας. Αυτή τη στιγμή διανύει μια αξιοπρόσεκτα «ήσυχη» φάση και οι επιστήμονες αναμένουν μια απότομη αύξηση του αριθμού των ηλιακών εκλάμψεων, όπως και πρωτοφανή επίπεδα μαγνητικής ενέργειας.

Τα δαχτυλίδια φωτιάς, που έχουν την ενέργεια 100 βομβών υδρογόνου, μπορεί να προκαλέσει είκοσι φορές μεγαλύτερη οικονομική βλάβη από τον Τυφώνα Κατρίνα.

Ειδικοί συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον τον Ιούνιο για να συζητήσουν πώς να προστατέψουν τη Γη από τις τρομακτικές εκλάμψεις που αναμένονται κάποια στιγμή κοντά στο 2013.

Η NASA χρησιμοποιεί πληθώρα δορυφόρων της- συμπεριλαμβανομένου και του Solar Dynamics Observatory- για να ερευνήσουν την απειλή.

Το πρόβλημα είχε εξετασθεί σε βάθος και πριν δύο χρόνια από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών σε μια αναφορά που περιέγραφε τις κοινωνικές και οικονομικές από τα σοβαρά κοσμικά καιρικά φαινόμενα.  Η αναφορά σημείωσε και την εξάρτηση των ανθρώπων από την τεχνολογία στην καθημερινότητά τους τον 21ο αιώνα τονίζοντας πως η έντονη ηλιακή δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει από τις εναέριες μετακινήσεις μέχρι τις ραδιοφωνικές επικοινωνίες.

Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό της ζημιάς θα μπορούσε να αποφευχθεί αν ήταν γνωστό εκ των προτέρων πως πλησίαζε η κοσμική καταιγίδα, καθώς οι δορυφόροι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε ασφαλή θέση και οι ηλεκτρικοί μετασχηματιστές να αποσυνδεθούν ώστε να προστατευθούν.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν και για την παρόμοια απειλή που μπορεί να προξενηθεί από μια εχθρική δύναμη που θα ανατίνασσε ένα πυρηνικό όπλο στο διάστημα, παράγοντας μαζική έκρηξη ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.
 Αυτή η ανησυχία έχει οδηγήσει τους επιστήμονες της NASA να αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία «Solar Shield», και το οποίο αποσκοπεί στην προστασία των μετασχηματιστών 30 λεπτά πριν κτυπήσει την ηλιακή καταιγίδα.

Πώς λειτουργεί
Η Ηλιακή Ασπίδα «Solar Shield» θα παίρνει εικόνες από το SOHO και τα δίδυμα διαστημόπλοια STEREO της NASA, ώστε να φτιάξουν οι ειδικοί ένα 3D μοντέλο της CME (Εκτίναξης Στεμματικού Υλικού), και να προβλέψει πότε θα φτάσει εδώ κάτω. Η CME θέλει κάπου 24 έως 48 ώρες για να καλύψει την απόσταση μεταξύ του σημείου εκτόξευσης στον Ήλιο και τον πλανήτη μας, γεγονός που μας δίνει πολύ χρόνο για να την αντιμετωπίσουμε. Όμως, τα τελευταία 30 λεπτά πριν το κτύπημα είναι το πιο σημαντικό διάστημα. Ένα διαστημόπλοιο που σταθμεύει 1,5 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη – το ACE – θα κάνει μετρήσεις της ταχύτητας, της πυκνότητας της CME, και του μαγνητικού πεδίου, και αμέσως θα τα διαβιβάσει τα δεδομένα αυτά στο ειδικό κέντρο αντιμετώπισης της ηλιακής καταιγίδας.
Τα μοντέλα των επιστημόνων προβλέπουν τα πεδία και τα ρεύματα στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης και την διάδοση των εν λόγω ρευμάτων κάτω στο έδαφος. Η ομάδα στη συνέχεια θα είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις με βάση τις πληροφορίες που θα έχει συγκεντρώσει και να προειδοποιήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για τους μετασχηματιστές που πρέπει να βγουν έξω από το πλέγμα – προσωρινά – για να αποφευχθεί μια μόνιμη διακοπή ρεύματος. Ενώ το πρότζεκτ Ηλιακή Ασπίδα (Solar Shield ) δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα κάτω από πραγματικές γεωμαγνητικές καταιγίδες και επομένως είναι ακόμα εξαιρετικά πειραματικό, οι επιστήμονες πίσω από αυτό το σχέδιο είναι αισιόδοξοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.