Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

Αλκοτέστ μέσω θερμικής κάμερας ανέπτυξαν Έλληνες επιστήμονεςΘερμική κάμερα, που δείχνει «κόκκινη» κάρτα στους μεθυσμένους, μετρώντας τη θερμοκρασία του προσώπου τους, ανέπτυξαν δύο Έλληνες και η εφεύρεση τους αναμένεται να αξιοποιηθεί από την Τροχαία.

Ο καθηγητής Βασίλης Αναστόπουλος και η ερευνήτρια Γεωργία Κούκιου, του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Η πρωτότυπη τεχνολογία βασίζεται σε ένα λογισμικό το οποίο μπορεί με αντικειμενικό τρόπο να αναγνωρίσει έναν μεθυσμένο που έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, χρησιμοποιώντας ως μόνο μέσο εντοπισμού τη θερμότητα που μία υπέρυθρη θερμική κάμερα ανιχνεύει στο πρόσωπό του.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας «International Journal of Electronic Security and Digital Forensics», επισημαίνουν ότι η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης θέτει τέλος στις υποκειμενικού χαρακτήρα κρίσεις για το αν κάποιος είναι μεθυσμένος, που βασίζονται στη συμπεριφορά του ατόμου, και τονίζουν ότι η χρήση της μπορεί να διευκολύνει τις αστυνομικές αρχές και να συντελέσει στην αποφυγή προβλημάτων, προλαμβάνοντας έκρυθμες καταστάσεις σε μπαρ, αεροδρόμια και άλλους δημόσιους χώρους.


Το σύστημα θερμικής αναγνώρισης βασίζεται σε δύο αλγόριθμους που συγκρίνουν τη θερμότητα σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου ενός ατόμου με μία βάση δεδομένων που περιέχει τις θερμότητες των ίδιων σημείων σε νηφάλιους -και σίγουρα ξεμέθυστους- ανθρώπους.

Καθώς το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια του δέρματος του προσώπου, η κάμερα ανιχνεύει διάφορα θερμά σημεία και αναλόγως ταξινομεί κάποιον ως μεθυσμένο ή όχι.

Όπως έδειξαν τα έως τώρα πειράματα, στα οποία συμμετείχαν 20 εθελοντές που έπιναν ένα ποτήρι μπίρα κάθε 20 λεπτά (συνολικά τέσσερα), η αύξηση της θερμότητας στους μεθυσμένους είναι ιδιαίτερα αισθητή στη μύτη, ενώ το μέτωπο παραμένει συνήθως πιο δροσερό.

Ο δεύτερος αλγόριθμος -που συνεργάζεται με τον πρώτο- αξιολογεί τις θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών σημείων του προσώπου. Παρόμοια τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί σε συνοριακούς σταθμούς και άλλα σημεία για να εντοπισθούν τυχόν άτομα προσβεβλημένα με κάποιον ιό, όπως της γρίπης ή του SARS.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.