Παρά το θερμό κλίμα στη συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σήκωσε για άλλη μια φορά τους τόνους εναντίον του Ιράν και δήλωσε πως το Ισραήλ θα υπερασπισθεί το δικαίωμά του να είναι κυρίαρχος της μοίρας του.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως ο δεσμός που συνδέει τις δύο χώρες είναι άθραυστος, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Τεχεράνη πως οποιαδήποτε επιθετικότητα εκ μέρους της έναντι του Ισραήλ δεν θα μείνει αναπάντητη. Παρόλα αυτά είναι σαφές πως οι δύο χώρες έχουν τελείως διαφορετική στρατηγική σε σχέση με την αντιμετώπιση του Ιράν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να θεωρούν πως υπάρχει ακόμα περιθώριο να εξευρεθεί λύση σε διπλωματικό επίπεδο.
Έτσι παρά τα πολλά χαμόγελα στον Λευκό Οίκο κατά την επίσημη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο δεύτερος αποφάσισε να «τρίξει τα δόντια» για άλλη μια φορά στο Ιράν.
Μιλώντας στην Αμερικανοισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων, ο Νετανιάχου άσκησε κριτική στη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι το Ιράν δεν έχει στόχο να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
«Εϊναι απίστευτο, το πως μερικοί αρνούνται να παραδεχθούν πως στόχος του Ιράν είναι να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Μας λένε ότι το Ιράν αναπτύσσει την πυρηνική ενέργεια για ιατρικούς λόγους. Ναι, καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμπληρώνοντας με αιχμή πως «αν κάτι ακούγεται σαν πάπια, μοιάζει με πάπια και κράζει σαν πάπια τότε -μαντέψτε- είναι πάπια. Και αυτή εδώ είνα μια πυρηνική πάπια».
Ο Νετανιάχου επισήμανε πως το Ισραήλ περίμενε πάνω από δέκα χρόνια τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει και τελικά οι κυρώσεις και οι επιπλήξεις προς το Ιράν μπορεί να δημιούργησαν πρόβλημα στην οικονομία του αλλά δεν σταμάτησαν το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Περιμέναμε να δούμε τις κυρώσεις να λειτουργούν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο», συμπλήρωσε.
Μάλιστα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «άδειασε» τον Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος μίλησε και ο ίδιος στην εν λόγω επιτροπή και αναφέρθηκε στους τρόπους ανάσχεσης του Ιράν. Ο Νετανιάχου παρουσίασε το υπόμνημα που κατέθεσε το 1944 το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο προς το υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ ζητώντας τον βομβαρδισμό του Άουσβιτς.
«Ξέρετε τι απάντηση πήραμε τότε; Ότι μια τέτοια αποστολή θα αποσπούσε από άλλες πιο σημαντικές και μπορεί να εξαγρίωνε τους Γερμανούς ωθώντας τους σε περαιτέρω θηρίωδίες. Υπήρξε άραγε μεγαλύτερη θηριωδία από το Ολοκαύτωμα; Δεν θα επιτρέψω στο λαό μου να ζει υπο το φόβο του αφανισμού. Εκτιμούμε την συμμαχία μας αλλά αν κάτι αφορά την επιβίωση του Ισραήλ τότε θα πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας», κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.
Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.
Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.
Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.
Ευχαριστώ.