Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Απίστευτες σπέκουλες προβολής για την έλευση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών!


Η είδηση της συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, χαροποίησε τους φιλόμουσους πολίτες και θεωρήθηκε σαν μια εκδήλωση αναβάθμισης της ποιότητας στα πολιτιστικά δρώμενα στο νησί. Μάλλον εξ’αιτίας αυτού, ίσως τελικά… να μην πραγματοποιηθεί!

Από την έκδοση της πρόσκλησης και την ανακοίνωση της συναυλίας, φούσκωσε ένα κύμα καπηλείας της εκδήλωσης προκειμένου να εμφανιστεί ως “πολιτικό έργο” – πράγμα που το είχαμε προβλέψει στο σχετικό μας άρθρο – το οποίο πλέον έφτασε στα ανώτατα επίπεδα του δήμου.

Δυστυχώς αυτές οι παρεμβάσεις φαίνεται ότι καταλήγουν σε ακύρωση της χορηγίας του βασικού χορηγού. Σύμφωνα με επιστολή που λάβαμε από την ” Τυπογνωσία”:
Αγαπητοί φίλοι,
Όπως γνωρίζετε από τις προσκλήσεις που σας έχουμε στείλει, η “Τυπογνωσία” έχει αναλάβει την χορηγία για την έλευση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στη Σαλαμίνα στις 15 Ιουνίου, οπότε και θα παρουσιαστεί το ιδιαίτερα εξαιρετικού Σαλαμινιακού ενδιαφέροντος έργο του κ. Δημήτρη Γούζιου “Σαλαμίς 480 π.Χ.”. Μια εκδήλωση, την οποία ουσιαστικά χρηματοδοτήσαμε πιστεύοντας ότι συμβάλλουμε στον πολιτισμό για το νησί μας, λέγοντας ταυτόχρονα και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Σαλαμίνιους που εμπιστεύονται την επιχείρησή μας.
Η χορηγία μας περιελάμβανε τόσο την απαιτούμενη τυπογραφική παραγωγή που απαιτείται για την εκδήλωση (προσκλήσεις, αφίσσες, πανώ, banner, προγράμματα κλπ.), όσο και τα υψηλά έξοδα μεταφοράς των ανθρώπων και των οργάνων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Πέραν αυτού, όταν παρουσιάστηκε θέμα με την εστίαση των μουσικών, προσεγγίσαμε άλλον επιχειρηματία για την τακτοποίηση του ζητήματος, θέλοντας να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη διεξαγωγή της συναυλίας.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι μια τέτοιου ύψους χορηγία, ήταν από το υστέρημά μας. Ωστόσο, τρέφοντας βαθιά εκτίμηση τόσο στο πρόσωπο όσο και στις άοκνες προσπάθειες του κ. Φάνη Καπαραλιώτη για τα πολιτιστικά πράγματα της Σαλαμίνας, σε συνδυασμό με την δεδηλωμένη αγάπη μας για το νησί και τον κόσμο του, αποφασίσαμε να επωμιστούμε το όποιο κόστος για την συναυλία. Προχωρήσαμε δε στην ανάληψη αυτής της ευθύνης, όταν πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. δήμαρχος σε σχετικό αίτημα δήλωσε πως το μόνο που μπορούσε να παρέχει είναι το Ευριπίδειο Θέατρο, καθώς τα οικονομικά του δήμου δεν επιτρέπουν κάτι άλλο.
Ενώ τα πράγματα έβαιναν ομαλά και ο προγραμματισμός της συναυλίας είχε καταλήξει, με τις λεπτομέρειες τακτοποιημένες τόσο από εμάς όσο και από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, γίναμε αποδέκτες απαράδεκτων αξιώσεων από τη μεριά του δήμου. Πρώτη αξίωση που διατυπώθηκε από τον ίδιο τον κ. δήμαρχο, ήταν να τροποποιηθούν όλες οι τυπογραφικές εργασίες, ούτως ώστε να εμφανίζεται η συναυλία ως ενταγμένη στα “Σαλαμίνια 2012″. Η δεύτερη αξίωση του κ. δημάρχου, ήταν να τοποθετηθεί το λογότυπο του δήμου Σαλαμίνας κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να εμφανίζεται αυτός ως διοργανωτής.
Στις αξιώσεις αυτές απαντήσαμε αρνητικά. Ο λόγος για την άρνησή μας είναι ότι αφ’ ενός η διοργάνωση γίνεται αποκλειστικά από την Βιβλιοθήκη-Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του δήμου Σαλαμίνας (συγκεκριμένα τον κ. Φάνη Καπαραλιώτη) υπό την χορηγία της “Τυπογνωσίας”, και αφ’ ετέρου ότι δεν θεωρούμε λογικό ούτε καν σαν αίτημα σε μια εκδήλωση που εμείς αναλαμβάνουμε, να εμφανίζεται άλλος ως οργανωτής και μάλιστα στα πλαίσια εκδηλώσεων δημοτικού χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, η “Τυπογνωσία” είναι χορηγός της εκδήλωσης και όχι του Δήμου Σαλαμίνας. Θεωρούμε ότι οι αξιώσεις αυτές συνιστούν εκμετάλλευση της εκδήλωσης και της χορηγίας μας, όπως και το δηλώσαμε. Η επιχείρησή μας, ως επαγγελματικός φορέας, οφείλει να μην συμμετέχει σε πολιτικές διαμάχες ή προβολές, τηρώντας αυστηρή ουδετερότητα, πράγμα που το έχει αποδείξει έμπρακτα, τόσο στις προηγούμενες, όσο και στην τωρινή δημοτική αρχή.
Τελικώς, ο κ. δήμαρχος δήλωσε ότι εφ΄ όσον δεν ικανοποιούνται οι αξιώσεις αυτές, θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου ο Δήμος Σαλαμίνας τα σχετικά έξοδα. Ως εκ τούτου, η χορηγία μας θεωρείται πλέον περιττή και ακυρώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η συναυλία θα πραγματοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου με ευθύνη του Δήμου Σαλαμίνας.
Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον κ. Φάνη Καπαραλιώτη της Βιβλιοθήκης-Μουσείου Λαϊκής Τέχνης του Δήμου Σαλαμίνας, όσο και την κ. Αλίκη Φιδετζή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, για την άψογη συνεργασία.
Ελπίδα μας είναι η αίσια έκβαση των προετοιμασιών και η πραγματοποίηση της συναυλίας, για την οποία πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει πολιτιστικό ορόσημο για το νησί μας.
Σας ευχαριστούμε,
Για την “Τυπογνωσία”
Ι. Κονδύλης
Αν και νομίζουμε ότι η επιστολή τα λέει ήδη όλα, υπάρχει ένα κάποιο παρασκήνιο.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, όπως είχαμε πει στο προηγούμενο σχετικό άρθρο, ήταν να έρθει το 2009 για συναυλία, η οποία αναβλήθηκε λόγω καιρού (τουλάχιστον έτσι μάθαμε…). Από τότε καμμία απολύτως πρόσκληση δεν είχε γίνει στην ΚΟΑ.

Όταν από τη μεριά της Βιβλιοθήκης, του κ.Καπαραλιώτη συγκεκριμένα, έγιναν οι πρώτες κινήσεις προκειμένου να έρθει η ΚΟΑ στη Σαλαμίνα, ο πρώτος που προσεγγίστηκε ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος κ.Τσαβαρής. Ο κ.δήμαρχος, αφού εξήρε την ιδέα, είπε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι η παραχώρηση του Ευρυπιδείου Θεάτρου, καθώς τα οικονομικά του δήμου δεν επιτρέπουν κάτι περισσότερο. Πέραν αυτού, ο κ.Τσαβαρής, επικοινώνησε με catering του νησιού για την εστίαση των μουσικών, ως χορηγία – που τελικώς δεν καρποφόρησε.

Τελικά, όπως γράφτηκε και στην παραπάνω επιστολή, η “Τυπογνωσία” ανέλαβε όλα τα έξοδα που αναφέρονται. Και ενώ πήγαιναν όλα καλά, άρχισαν οι.. πιέσεις. Διάφοροι παράγοντες και παραγοντίσκοι, βρήκαν έτοιμο έδαφος για να προβληθούν και πίεζαν προς πάσα κατεύθυνση. Και το θέμα εξετράπη, δυστυχώς, από τον ίδιο τον κ.δήμαρχο…

Εν μέση οδώ, κυριολεκτικά, ο κ.Τσαβαρής απαίτησε από τον κ.Κονδύλη να αναγραφεί στις προσκλήσεις και σε όλα μια φράση που θα δείχνει ότι η συναυλία είναι στα πλαίσια των “Σαλαμινείων 2012″, και να εμφανίζεται παντού ο λογότυπος του Δήμου Σαλαμίνας, ως η συναυλία να είναι δικό του έργο. Ο κ.Κονδύλης αρνήθηκε, και σε ερώτηση του δημάρχου για ποιό λόγο, απάντησε ότι η συναυλία πληρώνεται από την “Τυπογνωσία” αυτή καθ’εαυτή και όχι ως χορηγία στο δήμο. Τότε ο κ.δήμαρχος δήλωσε ότι θα αναλάβει να τακτοποιήσει εκείνος τα έξοδα της συναυλίας. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι βεβαίως μπορεί να το κάνει και μάλιστα για τα τυπογραφικά θα πρέπει να απευθυνθεί σε άλλο τυπογραφείο. Σε κατοπινή συζήτηση, ο κ.Τσαβαρής αναφέρθηκε στον κ.Κονδύλη ως “αντιπολιτευόμενο” (!) – αν και θα έπρεπε να είναι ο τελευταίος που θα έλεγε κάτι τέτοιο…

Εν κατακλείδι, έχουμε δύο πράγματα: το πρώτο είναι ότι ο δήμος ήγειρε αξιώσεις που αποσκοπούν καθαρά σε πολιτική εκμετάλλευση της συναυλίας, χορηγούντος ενός επιχειρηματία. Το δεύτερο είναι ότι, εφ’ όσον η δήλωση του δημάρχου ισχύσει, πάντα μπορούν να βρεθούν χρήματα για σοβαρές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δεν ευσταθεί η δικαιολογία των πενιχρών οικονομικών – είτε εξ΄ιδίων πόρων είτε δια μέσου άλλων χορηγών του δήμου. Οπότε, προς τί η αρχική του άρνηση;
Εμείς από τη μεριά μας θέλουμε πραγματικά να πραγματοποιηθεί η συναυλία αυτή – ανεξάρτητα από το ποιός θα φαίνεται και ποιός θα είναι χορηγός. Εάν τελικά όμως αυτό δεν γίνει, η ευθύνη θα ανήκει εξ΄ολοκλήρου στον δήμο…

ΥΓ: Τα γεγονότα έχουν ακριβώς όπως σας τα αναφέρουμε. Αυτό, για την ομάδα επικοινωνιακής υποστήριξης του δημάρχου, η οποία το πιο πιθανό είναι να μας βγάλει είτε τρελλούς είτε πολιτικά υποκινούμενους…

πηγή : γνώμη της Σαλαμίνας

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/29/2012 6:38 μ.μ.

    Καλά δεν ξέρατε, δεν ρωτάγατε:::
    Για κοίτα ρε ποιόν βγάλαμε για δήμαρχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/29/2012 7:01 μ.μ.

    Μια που μιλάμε για φαγοπότι δεν πεταγόμαστε μέχρι τα Σελήνια να φάμε κάνα κοψίδι από το συσσίτιο του Σαράντου γιατί από ότι έμαθα κάνει καλή δαυλιά σαν πρόεδρος!!!! Ρε αφήστε τα μισοί και πιάστε το κοψίδι……..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.