Στα πλαίσια της άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών της Σαλαμίνας, ο δήμαρχος κ. Τσαβαρής παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στη Πιτυούσα, 25/Οκτ/2012. Δυστυχώς δεν είχαμε τη πολυτέλεια του χρόνου να έχουμε μια συνέντευξη με απαντήσεις για όλες τις κατηγορίες των ερωτήσεων μας. Παρόλα αυτά, σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα ο κ. Τσαβαρής μας έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα του υπεύθυνα χωρίς υπεκφυγές και παραπλανητικές απαντήσεις. Ευελπιστούμε σε μελλοντική συνέντευξη μεγαλύτερης διάρκειας.
Ακολουθεί η θεματολογία της συζήτησης.
1. Η προθεσμία κατάθεσης μελετών και προτάσεων στο ΕΣΠΑ είναι έως τέλος Οκτωβρίου. Ο δήμος Σαλαμίνας έχει καταθέσει προτάσεις, έχει κάνει κάποιες σχετικές ενέργειες;
Την περίοδο 2007 έως 31/12/2010, δεν πραγματοποιήθηκε καμία μελέτη και κατάθεση.
- Το 2011 πραγματοποιήθηκε μελέτη 43 εκ. ευρώ για ΕΠΕΡΑτου ΕΣΠΑ.
- Για αποχέτευση λυμάτων Αμπελακίων, Αιαντείου 18 εκατ. ευρώ και 25 εκ. ευρώ αντίστοιχα.
- Κατατέθηκε πρόταση-μελέτη 18,000 ευρώ για ψηφιακή απεικόνιση των αρχαιοτήτων στο διαδίκτυο.
- Κατασκευή διαδημοτικού παιδικού σταθμού Παλουκίων 1 εκατ ευρώ.
- ΠΕΠ Αττικής για όμβρια ύδατα 30 εκατ. ευρώ
- Κατασκευή δρόμου Κανακίων 7 εκατ. ευρώ
Και βρίσκεται στη διαδικασία εξέλιξης.
2. Ερώτηση σχετικά με τα Εθελοντικά σωματεία Σαλαμίνας, την υποστήριξη του δήμου και τη γενικότερη στάση για τον εθελοντισμό.
Πολλές ευχαριστίες για τη βοήθεια τους, εύχομαι το κίνημα τους να διευρυνθεί περισσότερο και να παραμείνουν πιστοί στη τάξη και τα πιστεύω του εθελοντισμού.
Ο δήμος υποστηρίζει κάθε εθελοντικό πρόγραμμα χωρίς ανάμειξη στις δικαιοδοσίες των ομάδων.
3. Ερώτηση σχετικά με το λατομείο Τούρλας, τη γενικότερη κατάσταση, τα μελλοντικά σχέδια και την εγγυητική επιστολή.
Βάση μελέτης του Μετσόβιου πολυτεχνείου η αποκατάσταση του χώρου νταμάρι Τούρλας χρήζει κάποιας ιδιαίτερης διαμόρφωσης των είδη υπαρχόντων πεζουλιών. Για να πραγματοποιηθεί αυτό πρέπει να απομακρυνθεί αρκετός πέτρινος όγκος. Ο δήμος θα εισπράττει για κάθε κυβικό 1 ευρώ καθώς επίσης θα κατατεθεί εγγυητική επιστολή ύψους 500.000ευρώ από τον ΟΛΠ, για την αποκομιδή και την κάλυψη νομίμων διαδικασιών.
Ο χώρος θα μεταμορφωθεί σε αθλητικό κέντρο και ίσως και μαρίνα, καθώς θα κατασκευαστούν και νέοι δρόμοι πρόσβασης. Δεν γίνεται χρήση λατομείου αλλά εργασίες αποκατάστασης.
4. Ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων τον έλεγχο και προστασία των ακτών (υπαίθρια-ελεύθερη κατασκήνωση, άναμμα φωτιάς & απορρίμματα), του θαλάσσιου πλούτου (αλίευσης, σκαφών & παράνομου υποβρύχιου ψαρέματος) , και των λουομένων.
Είναι δικαιοδοσία του κεντρικού λιμεναρχείου η τοποθέτηση πινακίδων σε παραλία σχετικά με παράνομες δραστηριότητες ψαρέματος, κοντινή πλεύση σκαφών, άναμμα φωτιάς, σκουπιδιών, και τη ρίψη μπαζών
Επίσης είναι δικαιοδοσία του δασαρχείου ο έλεγχος για παράνομη υλοτόμηση, παράνομο κυνήγι, και απόρριψη μπαζών.
5. Σχετικά με τη χρήση ψηφιακών καμερών και δημιουργία ενός μηχανισμού άμυνας και πρόληψης (εξοπλισμένα παρατηρητήρια, κλπ) των δασικών καταστροφών.
Είναι υπό τη σκέψη μας.
Εξετάζουμε όλες τις προτάσεις και τις αξιολογούμε.
6. Ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία των ιχθυοκαλλιεργειών και την επέκταση τους.
Καμία μεταφορά, ανανέωση η επέκταση των μονάδων.
7. Ποια τα σχέδια σας σχετικά με τη διαδικασία (αποκομιδή, αξιοποίηση, κλπ) ανακύκλωσης στη Σαλαμίνα.
Ο δήμος προμηθεύτηκε και άρχισε τοποθέτηση κάδων ώστε να δημιουργηθούν μεμονωμένα σημεία ανακύκλωσης, ώστε να μη δέχονται οι κάδοι συμβατά σκουπίδια οικιακής χρήσης όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Δηλαδή, να μην υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών δίπλα σε κάδους ανακύκλωσης.
Στα σχέδια μας είναι η εξάπλωση του δικτύου ανακύκλωσης και η αυτοδιαχείριση των ανακυκλωμένων υλικών.
8. Ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση των παραλιών τους καλοκαιρινούς μήνες, ως προς την ομοιόμορφη και συνολικά έννομη αδειοδότηση, λειτουργία και κατασκευή καλοκαιρινών σημείων εστίασης (beach bar) στις παραλίες. Όπως επίσης με τη χρήση των τροχοφόρων καντινών.
Δεν αποκλείεται και να γίνουν (beach bar).
Όσον αφορά τις τροχοφόρες καντίνες, ο δήμος παραχωρεί τον χώρο για τη χρήση της παραλίας στις καντίνες και δεν μπορεί να επέμβει στη μορφή που θα έχουν αυτές.
9. Σαλαμίνια. Απαραίτητη δραστηριότητα για προβολή του νησιού κάθε χρόνο, η απλά μια ανούσια τελετή, χωρίς υπόβαθρο και περαιτέρω επέκταση της;
Τα δύο (2) τελευταία χρόνια επιδόθηκε περισσότερο προσοχή και διάσταση του εορτασμού των Σαλαμινιων από εμάς. Φέτος η προβολή του γεγονότος έλαβε χώρα και εκτός Ελλάδος, 36 πρέσβεις κατέθεσαν στεφάνους στον ιερό τύμβο. Επιδιώκουμε στο μέγιστο εορτασμό των 2500 χιλιάδων ετών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το νησί μας να είναι για το 2021 πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, μιας και έχει προταθεί να δοθεί αυτός ο τίτλος στη Ρουμανία και στην Ελλάδα. Επίσης ευελπιστούμε ο εορτασμός να φτάσει και να γίνει μέγιστος σε λαμπρότητα και υψίστης σε σημασία.
10. Πολιτιστικά μνημεία και σταθμός παγκόσμιας ιστορίας. Αξιοποίηση των μνημείων και των ιστορικών σημείων. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι;
Η αξιοποίηση όλων των αρχαιοτήτων είναι ο μέγας προσοδοφόρος πόρος για το νησί και τους κατοίκους, και οι βλέψεις είναι στη ανάδειξη όλων των μνημείων.
11. H πολιτική αντιπαράθεση είναι σε τέτοιο βαθμό, που θεωρείται εσείς ότι είναι δίκαιη και χρειάζεται να γίνεται;
Είμαι υπέρ του πλουραλισμού και του εποικοδομητικού διαλόγου. Πρέπει να ακούγονται απόψεις.
12. Ο δήμαρχος Σαλαμίνας είναι εύκαμπτος ή δύσκαμπτος απέναντι σε υπόγεια χτυπήματα, σας πεισμώνει και σας δυναμώνει ή το αντίθετο;
Αντιστέκομαι χωρίς να σκύβω λαιμό και μέση, προκαλώ και παρακαλώ.
ΥΓ
Σχετικά με λίστα Λαγκάρντ, δεν με αφορά το θέμα.
13. Έχει οικονομικό απόθεμα ο δήμος Σαλαμίνας για πραγματοποίηση τοπικών έργων & δράσεων;
Μετά από ένα άνοιγμα 43 εκατ., κατορθώνουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας, σε αντίθεση με άλλους δήμους που είναι υπό κατάρρευση.
14. Υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν πλωτά ασθενοφόρα και υπάρχει η προοπτική να δημιουργηθεί ένα νοσοκομείο για τους πολίτες της Σαλαμίνας;
Δεν δύναται ο δήμος να αναγείρει δημοτικό νοσοκομείο λόγο οικονομικών δυνατοτήτων, το ζητάμε από τη περιφέρεια.
Έχει ζητηθεί η κτηριακή επέκταση και λειτουργία του είδη υπάρχοντος κέντρου υγείας από τη περιφέρεια.
Σχετικά με τα πλωτά ασθενοφόρα, ο δήμος εξετάζει τη λύση για τη ταχύτερη μεταφορά ασθενών, επικρατέστερη η χρήση εναερίου μέσου. Τα πλωτά ασθενοφόρα δεν μπορούν να ανήκουν στο ΕΚΑΒ.
15. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ληστείες σε σπίτια. Πως μπορεί να ελεγχθεί η αύξηση της εγκληματικότητας και το αίσθημα ασφάλειας με μεγαλύτερη αστυνόμευση;
Σε όλες τις υπηρεσίες προστασίας του πολίτη υπάρχουν οργανικές κενές θέσεις, που λόγο της υφισταμένης καταστάσεως δεν μπορούν να συμπληρωθούν πουθενά. Μας υπόσχονται να ενταχθεί στο νησί η ομάδα ΔΙΑΣ.
16. Θέσεις εργασίας στη Σαλαμίνα. Με ποιον τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν οι πόροι της Σαλαμίνας δημιουργώντας θέσεις εργασίας; Υπάρχει αυτή η δυνατότητα;
Ο δήμος είναι ανοιχτός σε κάθε βιώσιμη πρόταση των πολιτών. Μόνο ως προς ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι σε δημοτικούς συνεταιρισμούς, και αυτό λόγο κακή διαχείρισης σε παλαιότερες προσπάθειες.
17. Υπάρχουν αρκετά παράπονα για τη κατάσταση των ΜΜΜ (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) στη Σαλαμίνα και τους σταθμούς ανταπόκρισης. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Υπάρχει κάποιο πλάνο μεγαλύτερης ανάπτυξης του δικτύου των σταθμών;
Για παράδειγμα μια γραμμή: Καματερό, Αμπελάκια, Σελήνια, Κούλουρη, ή Αμπελάκια, Σελήνια, Κακή Βίγλα, Αιάντειο, Κούλουρη.
Δεν έχει αρμοδιότητα ο δήμος Σαλαμίνας, είναι θέμα περιφέρειας σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ.
18. Πολλά παράπονα αλλά και πολλοί υπέρμαχοι για τα ferry boat. Γιατί δεν υπάρχουν μηνιαία εκπτωτικά εισιτήρια για ειδικές κατηγορίες ανθρώπων (φοιτητές, άποροι, άνεργοι, πολύτεκνοι, κλπ) οι οποίοι δεν έχουν καμία οικονομική διευκόλυνση στα εισιτήρια. Θεωρείται πως αυτό είναι δίκαιο ή όχι; Μπορεί ο δήμος Σαλαμίνας να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις για καλύτερες συνθήκες (μεταφοράς & κόστος εισιτηρίου) στα ferry boat;
Σε πρώτη φάση συνεργαζόμαστε με τη κοινοπραξία για μείωση εισιτηρίων σε ανέργους πεζούς, οδηγούς δίτροχων όχι για μεταφερόμενους με ΙΧ, δασκάλους και καθηγητές. Οι μαθητές, φοιτητές και οι καθημερινά εργαζόμενοι παραμένουν εκτός προς το παρών.
Συζητείται η έκδοση μηνιαίας κάρτας εισιτήριων με σχετική έκπτωση.
19. Τι ακριβώς ισχύει με τη ζεύξη, σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η ιδέα;
Σε κάθε περίπτωση πραγματοποίησης ζεύξης, η απάντηση θα έρθει από τους δημότες με σχετικό δημοψήφισμα.
Η πραγματοποίηση ζεύξης θα επιφέρει ανεξέλεγκτη και άναρχη ανάπτυξη, όπου μερικές φορές επιφέρει επίσης επικίνδυνη περιβαλλοντική υποβάθμιση.
----
Ως Πιτυούσα μας υποκινεί το ενδιαφέρον ανθρώπων που είναι χρήσιμοι και όχι αρεστοί, και που διεκδικούν το εφικτό και όχι το ανέφικτο. Άνθρωποι που δηλώνουν και επιζητούν τα όνειρα τους να γίνουν πραγματικότητα. Μερικά μπορεί να είναι μεγαλεπήβολα, όμως αυτό δείχνει ζωντάνια, ενέργεια, δημιουργία, φαντασία, πείσμα αγώνα και αγάπη.
Ευχόμαστε στο δήμαρχο Σαλαμίνας, να είναι πρωτίστως υγιής και δυνατός, να έχει αντοχές και ανοχές, ένα δυναμικό δημιουργικό περίγυρο και να πραγματοποιήσει τις ιδέες και τα όνειρα ώστε να γίνουν ορατά.
πηγή : Θέματα της Πιτυούσας-Σαλαμίς
Ayta einai.... !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΑΡΧΕ...
ΑπάντησηΔιαγραφήKALA MAS EPISES DIMARXE.... ASE MIN TO KOURAZIS AGORI MOU ASTO
ΑπάντησηΔιαγραφή