Του Ιωάννη Α. Κολομβάκη
Ταξίαρχος ε.α. Μηχανικός Δικτύων – MSc
Η γαλάζια ενέργεια μέσα από μία ορθολογική ανάλυση του θέματος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) αναδεικνύει αντικειμενικά ότι αποτελεί μείζον στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον ήλιο και τη θάλασσα, που είναι τεράστιες μορφές ενέργειας. Τώρα ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων και μέσω της ΑΟΖ μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ορθολογικά και στρατηγικά.
Η Ελληνική ΑΟΖ έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για εμάς, και, κατ’ επέκταση για όλη την Ε.Ε., αλλά και για τους αντιπάλους μας, που προτιμούν να μην την θεσπίσουμε καν και να μην συνάψουμε διακρατικές συμφωνίες.
Το θέμα δεν είναι να εκμεταλλευτούμε απλώς μία ευκαιρία, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά πραγματικά να εδραιώσουμε τη θέση μας σε μία ανθεκτική βάση.
Μία χώρα που δεν κάνει εξαγωγές δεν μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη. Η καινοτομία και οι εξαγωγές αποφέρουν τις γνήσιες απολαβές. Για την εξωστρέφεια, η σωστή λέξη είναι «καθρέφτης», με την έννοια ότι «πρέπει να βλέπεις πως σε βλέπουν για να βλέπεις πως πραγματικά είσαι».
Η ελληνική γη παράγει ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο και μέσω μίας κάθετης ανάπτυξης μπορούμε να κάνουμε «τη διαφορά που κάνει τη διαφορά».
Αυτά τα δεδομένα είναι αντικειμενικά.
Αν προσθέσουμε τον πολιτισμό, με όλα τα αρχαία και τα ιστορικά στοιχεία, τον τουρισμό, με την ποικιλία των τοπίων που έχουμε, πώς να μην θεωρήσουμε ότι ο τόπος είναι μία ευλογημένη γη;
Διότι η Ελλάδα είναι γη θάλασσας κι αυτό είναι η ανθεκτικότητα και η καινοτομία μας.
Ο Ελληνισμός είναι το ασύγκριτο πλεονέκτημά μας και με το έργο του αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της ανθρωπότητας.
Έχουμε, λοιπόν, στη διάθεσή μας όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό και ερευνητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό, κι ακόμη αναζητούμε αν υπάρχει φως στο τούνελ;
Μα, όλη η Ελλάδα είναι φως από τότε που μετατρέψαμε την πέτρα σε μάρμαρο, από τότε που ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά.
Ας το συνειδητοποιήσουμε και ας ξεφύγουμε από τη μιζέρια τα καθημερινότητας.
Λόγω έλλειψης γνώσεων και τεχνικών στους τομείς της ΑΟΖ και του ζεόλιθου, οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι γραφικές λεπτομέρειες της πατρίδας μας και ότι η ουσία είναι η οικονομική κρίση.
Μόνο που από τότε που το λένε τίποτε δεν έχει αλλάξει και οι ίδιοι περιμένουν ακόμα το φως, χωρίς να αντιληφθούν ότι έχουμε δύο φάρους στους οποίους μόνο μερικοί άνθρωποι έχουν δώσει σημασία.
Και όμως, η ελληνική ΑΟΖ και ο ελληνικός ζεόλιθος έχουν εν δυνάμει γεωπολιτικές διαστάσεις, όχι μόνο για τα νησιά και τη Θράκη, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, με επίδραση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πιο ισχυρό στοιχείο είναι ότι δεν αποτελούν εκτονώσεις, όπως τα περισσότερα που ακούμε συνεχώς, είναι στρατηγικές και εποικοδομητικές, ρεαλιστικά εφαρμόσιμες λύσεις σε ένα πραγματικό πρόβλημα.
Επίσης, είναι δεδομένα που επιτρέπουν την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, δηλαδή ξεπερνούν σε τάξη μεγέθους το αρχικό πρόβλημα. Ύστερα, είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, καινοτομίες όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Έχουν, λοιπόν, τα γεω-οικονομικά κριτήρια ως στρατηγικές δομές και κατά συνέπεια έχουν γεωπολιτικές διαστάσεις.
Βέβαια, για να το αντιληφθεί κανείς πρέπει να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και να ξεπεράσει τα κοινωνικά εμπόδια, ώστε να μπορέσει να δει πέρα από τη μιζέρια. Έτσι θα αντιληφθεί τις προοπτικές που έχει η πατρίδα μας και θα καταλάβει ότι έχουμε περάσει στο επίπεδο του στρατηγικού σχεδιασμού αυτού του οράματος, που δεν είναι πια ούτε αδιανόητο ούτε ουτοπία.
Διότι τώρα υπάρχουν ήδη ανθεκτικοί μαχητές που προωθούν τα δικαιώματα της πατρίδας μας δίχως να το βάζουν κάτω, γιατί ξέρουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες.
Το να έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου και ένα τεράστιο κοίτασμα ζεόλιθου, ίσως το καλύτερης ποιότητας και καθαρότητας στον κόσμο, δεν είναι ούτε λεπτομέρεια ούτε φαντασία.
Απλώς, πρέπει να περάσουμε όλοι στο στάδιο της συνειδητοποίησης αυτής της αξίας και να την αξιοποιήσουμε ορθολογικά και στρατηγικά. Και να μην παραμείνουμε στο στάδιο της ιδέας.
Δεν έχουμε ανάγκη από πατέντες, αλλά από καινοτομίες για την Ελλάδα του μέλλοντος. Και η ΑΟΖ και ο ζεόλιθος ανήκουν σε αυτές. Προσφέρουν και οι δύο μία νέα αντίληψη των δεδομένων και επιτρέπουν ένα βαθύ σχεδιασμό που δεν έχει σχέση με την καθημερινότητα. Το μέλλον μας είναι στη γη και στη θάλασσά μας, ας περάσει και στο μυαλό μας.
Η Ελλάδα έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον στη θάλασσα. Άρα, αν δεν αξιοποιήσει και δεν χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο τώρα που έχει την Προεδρία της Ε.Ε., είναι άξια της τύχης της.
Δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο. Ήρθε η ώρα να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης…
«Επίκαιρα»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.
Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.
Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.
Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.
Ευχαριστώ.