Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Για ποιες κατηγορίες ελ. επαγγελματιών και εταιρειών θα ισχύει ο συμψηφισμός ΦΠΑ - όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις μετά τις ανακοινώσεις Σαμαρά


Ανέβαλε για το φθινόπωρο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς την εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης για τους συμψηφισμούς οφειλών ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ του Δημοσίου και των επιχειρήσεων, παρατείνοντας για τουλάχιστον άλλους 5 μήνες το επαχθές καθεστώς το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή και οδηγεί στη χρεοκοπία και το οριστικό κλείσιμο χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο κ. Σαμαράς, το μέτρο των συμψηφισμών ΦΠΑ θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το φθινόπωρο και σε πρώτη φάση θα ισχύσει μόνο για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 500.000 ευρώ. Πολύ αργότερα και εφόσον συμφωνήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή εφόσον δώσουν το «πράσινο φως» οι Γερμανοί και οι λοιποί δανειστές, η εφαρμογή του μέτρου θα επεκταθεί και σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά οι ελληνικές επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 2 εκατ. ευρώ θα πρέπει να περιμένουν ακόμη για πολλά χρόνια την εφαρμογή του μέτρου αυτού και μέχρι τελικά να ισχύσει και γι' αυτές θα έχουν ήδη βάλει «λουκέτο»!

Επιπλέον, αν ληφθεί υπόψη ότι πολλές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 500.000 ευρώ ή με τζίρο από 500.001 έως 2.000.000 ευρώ έχουν τεράστιο όγκο συναλλαγών με επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τζίρο άνω των 2.000.000 ευρώ, συνάγεται αυτόματα το συμπέρασμα ότι οι συμψηφισμοί οφειλών ΦΠΑ δεν θα ισχύουν για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συναλλαγών καί των επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι 2.000.000 ευρώ, δεδομένου ότι οι αντισυμβαλλόμενες επιχειρήσεις με τον υψηλότερο των 2.000.000 ευρώ τζίρο θα εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός του συστήματος των συμψηφισμών!

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει τη διαγραφή των προστίμων που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για μη απόδοση ΦΠΑ τον οποίο τους χρωστά το Δημόσιο. Ωστόσο, απέφυγε να διευκρινίσει από πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο αυτό και αν θα αφορά και πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί για οφειλές ΦΠΑ εξαιτίας της ασυνέπειας του ίδιου του Δημοσίου. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι και το μέτρο αυτό θα ισχύσει από το φθινόπωρο και μόνο για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο σύστημα συμψηφισμών οφειλών ΦΠΑ.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που παρείχαν αρμόδιες πηγές, το σύστημα του συμψηφισμού των οφειλών ΦΠΑ - το οποίο εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς μετά από σύσκεψη στο ΓΛΚ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη - θα έχει ως κεντρική ιδέα το ότι αν μια επιχείρηση δεν έχει εισπράξει τον ΦΠΑ για οποιανδήποτε συναλλαγή με άλλη επιχείρηση ή με το Δημόσιο, δεν θα έχει υποχρέωση να αποδώσει τον μη εισπραχθέντα αυτόν φόρο στο Δημόσιο.

Το σύστημα θα βασίζεται στην κοινοτική Οδηγία για τον ΦΠΑ, η οποία επιτρέπει συμψηφισμούς ΦΠΑ για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Για την επέκταση του μέτρου και σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή με τους Γερμανούς και τους λοιπούς δανειστές!
 
Το σύστημα ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκες χώρες μεταξύ των οποίων η Μ. Βρετανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να δημιουργηθεί το φθινόπωρο και κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα επιλέγει εάν θα ενταχθεί σε αυτό. Ο ΦΠΑ θα λογίζεται σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τις εισπράξεις και τις πληρωμές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνονται οι σχετικές εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες αρμόδιες πηγές, το νέο μέτρο θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για την έκδοση και διακίνηση εικονικών τιμολογίων, καθώς ο εικονικός ΦΠΑ δεν θα μπορεί να εκπέσει εάν δεν καταβληθεί. Πάντως, το μέτρο δεν θα αφορά σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.