Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

«Παγίδες» στη ρύθμιση των 100 δόσεων


“Νάρκη” για την κυβέρνηση είναι μια λεπτομέρεια στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφήνει εκτός ρύθμισης χιλιάδες φορολογούμενους. Είτε πρόκειται για προχειρότητα, είτε για λάθος η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει αν θα διορθωθεί τις επόμενες ώρες.

Το λάθος έγκειται στο ότι, το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από τους φορολογούμενους να είναι φορολογικά ενήμεροι, προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση. Δηλαδή, είτε να έχουν πληρώσει τις τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, είτε να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Όμως, την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας ζητά την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα ένταξης τους στην πάγια ρύθμιση! Αυτό σημαίνει ότ χιλιάδες μικρομεσαίοι, που δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, δεν μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων!

Ταλαιπωρία περιμένει τους οφειλέτες των Ταμείων και για έναν ακόμα λόγο. Ενώ ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει ειδική εφαρμογή στο Taxisnet μέσω της οποίας θα δίνεται δυνατότητα όχι μόνο υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών αλλά και παράλληλης ένταξης των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, όσοι επιθυμούν να ρυθμίσουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να τρέξουν στα κατά τόπους ΚΕΑΟ με τα δικαιολογητικά στο χέρι!

Σημειώνεται, πως ούτως ή άλλως η. παραμονή στη νέα ρύθμιση προϋποθέτει την εξυπηρέτηση των τρεχουσών υποχρεώσεων, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι οι επιτηδευματίες κινδυνεύουν να χάσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αν βρεθούν σε αδυναμία πληρωμής και των τρεχουσών εισφορών και των δόσεων της ρύθμισης! Ειδικότερα, όπως προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, η ρύθμιση χάνεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα, τις τρέχουσες εισφορές και τις προβλεπόμενες δόσεις της ρύθμισης. Κατ΄εξαίρεση, ο οφειλέτης δεν εκπίπτει της ρύθμισης στις περιπτώσεις για τις οποίες, ενώ καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές:

α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης (για χρονικό διάστημα μέχρι ενός μηνός η κάθε δόση) ή

β) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μηνών.

Οι ανωτέρω περιπτώσεις α) και β) δύνανται να εφαρμοστούν μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη στη ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος διαβεβαίωσε χθες πως όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση και πληρώσουν την πρώτη δόση θα προστατευτούν από κατασχέσεις.

Για την ένταξη στην παρούσα ρύθμιση απαιτείται μόνο η υποβολή αίτησης υπαγωγής, η οποία θα αναρτηθεί στο Taxisnet πριν το τέλος της εβδομάδας, πιθανό την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο ρύθμισης:

-Οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν σε έως 100 δόσεις.

-Το ετήσιο επιτόκιο από 1-1-2013 με το οποίο βαρύνεται η κύρια οφειλή μειώνεται σε 4,56%.

Ποιοι μπορούν να υπαχθούν:

-Οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν σε έως 100 δόσεις.

-Το ετήσιο επιτόκιο από 1-1-2013 με το οποίο βαρύνεται η κύρια οφειλή μειώνεται σε 4,56%.

Ειδικότερα, στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:

α) Οφειλές στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ), πλην ΝΑΤ, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 1/10/2014.

- Οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ μπορούν να εξοφληθούν σε έως και 100 δόσεις ενώ οφειλές έως 1.000.000 ευρώ σε περίοδο μέχρι 72 μηνιαίες δόσεις.

- Για ποσά κύριας οφειλής άνω του 1.000.000 παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις του Ν. 4152/2013.

- Οφειλές μέχρι την 1/10/2014 που τελούν σε αναστολή διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.

Δεδομένης της διαφοροποίησης των ημερομηνιών καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο, στις διατάξεις του Ν. 4305/14 υπάγονται οι οφειλές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς που αφορούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: οφειλές έως και μισθολογικής περιόδου Αυγούστου 2014, για τον ΟΑΕΕ οφειλές έως και περιόδου Ιουλίου - Αυγούστου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.