Η Ιαπωνία είναι και πάλι σε ύφεση, στο τελευταίο επεισόδιο μιας εύθραυστης παγκόσμιας οικονομίας…
Το σοκ στην Ασία έρχεται ως συνέχεια στοιχείων που δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης βρίσκεται σε στασιμότητα.
Αμέσως μετά τη συμφωνία των ηγετών του G20 για την ώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι βλέπει «κόκκινα προειδοποιητικά λαμπάκια» να αναβοσβήνουν στην οικονομία.
Είμαστε λοιπόν στο χείλος μιας νέας κρίσης;
Ιδού πέντε λόγοι ανησυχίας:
1. Η Ιαπωνία τρεκλίζει:
Μια απρόσμενη επιβράδυνση στο τρίτο τρίμηνο έριξε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως σε ύφεση.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% στο τρίμηνο που έληξε το Σεπτέμβρη, αριθμός πολύ χειρότερος της αύξησης 2,2% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.
Η Ιαπωνία έχει παγιδευτεί: Η κεντρική τράπεζα έριξε μαζικά χρήμα στην οικονομία, και το άνοιγμα των κρατικών κρουνών δεν είναι λύση, εφόσον η χώρα ήδη έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στον κόσμο.
2. Οι κακουχίες της Ευρωζώνης:
Δεν υπάρχουν πολλές αφορμές για ενθουσιασμό στην Ευρώπη. Αν και η Γερμανία οριακά απέφυγε μια ύφεση στο τρίτο τρίμηνο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ύψους 13 τρισεκατομμυρίων οικονομία της Ευρωζώνης έχει κάπου μπλεχτεί.
Η υψηλή ανεργία, το υψηλό χρέος και η έλλειψη επενδύσεων συνεχίζουν να κρατάνε καθηλωμένη την περιφέρεια. Κι επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, ή τουλάχιστον μιας μακράς περιόδου πολύ χαμηλού πληθωρισμού. Αυτό θα κάνει τους καταναλωτές και τις εταιρείες διστακτικές, και ίσως καταδικάσει την περιοχή σε πολυετή στασιμότητα.
3. Πτώση στις τιμές των πρώτων υλών:
Η ζήτηση για πρώτες ύλες είναι ένας καλός δείκτης για το πόση εμπιστοσύνη έχουν οι επενδυτές στην παγκόσμια οικονομία. Και η πρόσφατη πτώση στις τιμές των πρώτων υλών είναι ενδεικτική των αρνητικών αυτών τάσεων.
Η τιμή του πετρελαίου έχουν κατρακυλήσει κατά 24% φέτος, στα 75 δολάρια περίπου το βαρέλι, καθώς οι γεωπολιτικοί φόβοι και η εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρώπης αποτρέπουν τους αγοραστές.
4. Αναδυόμενες αγορές:
Η κινέζικη επιβράδυνση σημαίνει μπελάδες για πολλές αναδυόμενες αγορές που είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες, όπως η Βραζιλία. Η ανάπτυξη εκεί έχει καταρρεύσει και το ΔΝΤ προβλέπει οικονομική μεγέθυνση μόλις 0,3% φέτος.
Η Τουρκία είναι άλλη μια αναδυόμενη αγορά που δεν μπορεί να απογειωθεί καθώς οι εγχώριες πολιτικές αντιμαχίες και ο πόλεμος στα σύνορά της αποσαθρώνουν την εμπιστοσύνη προς αυτήν.
5. Γεωπολιτικοί κίνδυνοι:
Ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ είναι μόλις ένα απ’ τα τρέχοντα γεωπολιτικά προβλήματα. Μέσω της Ουκρανίας, η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης συνεχίζεται αμείωτη, ενώ οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν φαίνεται να ανακληθούν σύντομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.
Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.
Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.
Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.
Ευχαριστώ.