Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup: Οι εχθροί και οι φίλοι της Ελλάδας - Ποιοι μας πούλησαν και ποιοι στήριξαν διακριτικά


Φίλους και εχθρούς μετράει η Ελλάδα μετά το χθεσινό Eurogroup όπου βρέθηκε σχεδόν μόνη, χωρίς συμμάχους, απέναντι από σκληρούς υπουργούς Οικονομικών που απαιτούσαν παράταση του μνημονίου.

Η Ελλάδα δε βρήκε μεγάλη υποστήριξη από τις υπόλοιπες χώρες στο αίτημά της για πρόγραμμα γέφυρα που θα οδηγήσει σε ένα νέο συμβόλαιο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας "σκότωσε" το κοινό ανακοινωθέν ανάβοντας κόκκινο.

Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι αρχικά υπήρχε συμφωνία και ετοιμαζόταν αποστολή των τεχνοκρατών που θα παρακολουθούν αν η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της. Το όνομα τους θα ήταν EU institutions. Ωστόσο ο όρος παράταση που υπήρχε στο ανακοινωθέν τίναξε στον αέρα τη συμφωνία... Πλέον ο χρόνος στενεύει και μετράει αντίστροφα.

Μετά το βάπτισμα του πυρός η Ελλάδα ξέρει ότι την περιμένει ένας δύσβατος δρόμος και ένα εξαιρετικά αρνητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον με τις εμμονές της Γερμανίας να κυριαρχούν και δύο χώρες του νότου, την Ισπανία και την Πορτογαλία να εμφανίζονται εξίσου σκληρές υπό το φόβο να αποσπάσει η Ελλάδα μια ελάφρυνση. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν περνά πλέον απαρατήρητη η δήλωση από τη Ρωσία ότι αν η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια θα την έχει, αλλά και η διάψευση από πλευράς Κίνας ότι θα χρηματοδοτήσει τη χώρα.

Στο Eurogroup όλα τέλειωσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν έγινε σαφές ότι η Αθήνα δεν μπορούσε να δεχθεί διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν περί επέκτασης του υφιστάμενου προγράμματος.

Ωστόσο είχαν προηγηθεί δραματικές διαβουλεύσεις μέσα και έξω από τις πόρτες του Eurogroup. Εσωτερικά ο Γιάννης Βαρουφάκης προκάλεσε το... θυμό καθώς έκανε μια ομιλία για μισή ώρα και δεν κατέθεσε εγγράφως καμία απολύτως πρόταση.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι υπουργοί Οικονομικών των υπολοίπων χωρών και έβγαλαν τα όπλα τους...

Με πρώτη τη Γερμανία και τον Β. Σόιμπλε ξεκίνησε ο χορός των πιέσεων. Μπήκε ως όρος για οποιαδήποτε συζήτηση η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η παράταση του προγράμματος. Σε αυτή τη γραμμή συντάχθηκαν χώρες του νότου όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Μάλιστα οι δύο αυτές χώρες που βρίσκονται υπό διαδικασία μνημονιακών μέτρων εμφανίστηκαν ιδιαίτερα σκληρές, καθώς φοβούνται ότι αν η Ελλάδα βγει κερδισμένη οι ίδιοι θα χάσουν τις εκλογές στις χώρες τους.

Σλοβακία, Λετονία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία υποστήριζαν μεταξύ άλλων πως αν προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα θα πρέπει κι εκείνοι να κάνουν κάτι ανάλογο πιεζόμενοι από τους πολίτες των χωρών τους και ζητούσαν την επέκταση του προγράμματος.

Η Γαλλία εμφανίστηκε πιο διαλλακτική και έκανε αναφορά στη νωπή λαϊκή εντολή στην Ελλάδα για πρόγραμμα που έχει αποτύχει, ωστόσο από τη Γαλλική πλευρά σημειώθηκε ότι οι δεσμεύσεις της χώρας πρέπει να τηρηθούν.

Πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες να βρέθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών που έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη.

Η Κύπρος υποστήριξε ότι αν καταργηθεί η τρόικα στην Αθήνα, θα πρέπει να καταργηθεί σε όλες τις χώρες. Αυτό δεν άρεσε στη σκληρή γραμμή των εταίρων και ακολούθησε η αναζήτηση διατύπωσης που τελικά με παρέμβαση Τσίπρα σταμάτησε κάθε διαδικασία.

Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς - Γιεργκ Σέλινγκ εμφανίστηκε σχετικά θετικός προς την Ελλάδα αλλά υπογράμμισε ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να ακυρώσει υπάρχουσες συμφωνίες, ενώ ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμενε στις γνωστές «κόκκινες γραμμές» του Βερολίνου, δηλαδή διαπραγμάτευση εντός του συμφωνημένου πλαισίου λέγοντας ότι «κάθε χώρα είναι εντελώς ελεύθερη να κάνει αυτό που θέλει, αλλά έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα ή θα το φέρουμε μέχρι τέλους σε πέρας ή δεν θα υπάρχει πρόγραμμα».

Σκληρή ήταν η τοποθέτηση του Φινλανδού υπουργού οικονομικών. «Αυτά που ξέρατε ξεχάστε τα. Φέρτε μας νούμερα». Ο Τόμας Βίζερ εμφανίστηκε εξαιρετικά δυσαρεστημένος από την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη όταν αυτός μίλησε για συναρπαστικές προκλήσεις και καταστάσεις... Μάλιστα ζητήθηκε από την Αθήνα να είναι πιο προσεκτική στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στοιχεία θρίλερ προσδίδουν οι γερμανοί ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις του χθεσινού Eurogroup.  Η Ελλάδα - σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα - βρέθηκε χθες χωρίς συμμάχους στην κρίσιμη διαπραγμάτευση στο Eurogroup με τους εταίρους της να συντάσσονται με τις γερμανικές θέσεις.

Όπως μεταδίδουν οι γερμανοί ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες μέχρι σε ένα χρονικό σημείο αργά το βράδυ φαινόταν ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων είχε πάρει θετική κατεύθυνση, υπήρχαν σημάδια προόδου και ότι μετά την έκθεση των ελληνικών θέσεων και προτάσεων θα έβγαινε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Το κοινό ανακοινωθέν θα περιελάμβανε δύο βασικά σημεία: ότι η Ελλάδα και η ΕΕ επιθυμούν να συνεργαστούν και ότι μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από τους δανειστές και την Ελλάδα, θα προχωρούσε σε μια λεγόμενη «τεχνική διαπραγμάτευση» για το επόμενο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Σύμφωνα με τη γερμανική εκδοχή τα πράγματα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφυγε για το Βερολίνο με την πεποίθηση ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Λίγο αργότερα ωστόσο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να κάνει πίσω και να ανακαλεί.

Οι γερμανοί ανταποκριτές επικαλούνται πηγές από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, που αναφέρουν ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν γενικόλογος στις θέσεις του, ότι επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που έφερε το μνημόνιο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει εναλλακτικές κοστολογημένες προτάσεις.

Εκείνο που παραξένεψε μέχρι και ενόχλησε τους ομολόγους του κ. Βαρουφάκη ήταν ότι δεν έδωσε γραπτώς τις θέσεις του, αλλά ότι τις εξέθεσε μόνο προφορικά.

Το κλίμα στο Eurogroup, όπως το περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, ήταν από πολύ συγκρατημένο μέχρι και εχθρικό για την Ελλάδα. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών επέμεναν ότι υπάρχουν συμφωνίες που θα πρέπει να τηρηθούν μέχρι τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.