Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ευρωσυναγερμός για τον ιό Ζίκα



Συναγερμός έχει σημάνει σε Αμερική και Ευρώπη για την επιδημία του ιού Ζίκα, ο οποίος μεταξύ άλλων κατηγορείται για πολλά περιστατικά μικροκεφαλίας σε βρέφη στη Λατινική Αμερική, καθώς εξαπλώνεται συνεχώς και πλέον πέρασε τον Ατλαντικό φτάνοντας μαζί με ταξιδιώτες στις ευρωπαϊκές χώρες.

 Ο Ζίκα, σχετικά άγνωστος μέχρι το 2013, είναι ένας από τους πολλούς ιούς που μεταδίδουν τα κουνούπια του κίτρινου πυρετού (Aedes aegypti) και τα κουνούπια «Τίγρης» (Aedes albopictus) και παρότι για τον γενικό πληθυσμό δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος καθώς τα συμπτώματά του είναι σχετικά ήπια, για τις εγκύους και τα έμβρυα φαίνεται ότι αποτελεί παράγοντα ανησυχίας.

Τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη εντοπίστηκαν μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ακόμη είναι περιορισμένα σε αριθμό.

Οι ασθενείς είναι άνθρωποι που είχαν ταξιδέψει σε κάποια χώρα της Νότιας ή της Κεντρικής Αμερικής και η ανησυχία για πιθανή εξάπλωση και στην Ευρώπη είναι μεγάλη δεδομένου του τεράστιου όγκου μετακινήσεων μεταξύ των δύο ηπείρων.

Πιο συγκεκριμένα, χθες ταυτοποιήθηκε ένα κρούσμα Ζίκα στη Δανία, ενώ την περασμένη εβδομάδα τρεις Βρετανοί είχαν βρεθεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό. Επίσης κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ελβετία. Στην πλειονότητα των ασθενών η νοσηλεία δεν κρίθηκε απαραίτητη, ενώ μεταξύ τους δεν υπάρχει καμία έγκυος.
 
Οδηγίες
 

Στην Αμερική, την ίδια ώρα η μια χώρα μετά την άλλη εκδίδουν οδηγίες προς τις εγκύους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, ενώ παράλληλα προχωρούν σε ψεκασμούς κατά των κουνουπιών. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το Σαμπαδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου εργάτες με ειδικές στολές ψεκάζουν εν όψει της παρέλασης για το γνωστό καρναβάλι της πόλης.


Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι ότι ο ιός μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχει εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου πλην του Καναδά και της Χιλής, όπου οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στα δύο είδη κουνουπιών που αποτελούν ξενιστές του ιού να αναπτυχθούν.

Επιπλέον, 24 χώρες και περιοχές βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη λίστα με τα επικίνδυνα για μετάδοση του Ζίκα σημεία του πλανήτη των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τον ιό, πέραν του γεγονότος ότι περίπου το 80% από όσους προσβάλλονται δεν αναπτύσσουν συμπτώματα και το υπόλοιπο 20% έχει ελαφρά συμπτώματα όπως πυρετό και εξανθήματα.

Η προειδοποίηση αυτή του ΠΟΥ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον ιό, ώθησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να κάνει έκκληση προς τις υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τις εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας και τα πανεπιστήμια να ξεκινήσουν εντατικές έρευνες και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού.

Τεστ και εμβόλια
 
Πιο συγκεκριμένα ζήτησε την ταχεία ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ και εμβολίων κατά του ιού και την πραγματοποίηση ερευνών για πιθανή θεραπεία. Ενα από τα κύρια σημεία που αναμένεται να εξεταστεί το επόμενο διάστημα είναι το κατά πόσον η μετάδοση του Ζίκα σε εγκύους συνδέεται όντως με την ανάπτυξη μικροκεφαλίας στα νεογνά και πώς ακριβώς μεταδίδεται ο ιός από τις μητέρες στα έμβρυα.

Στη Βραζιλία θεωρείται πως έχουν νοσήσει περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι από τον περασμένο Μάιο και περισσότερα από 2.000 βρέφη έχουν γεννηθεί με μικροκεφαλία το τελευταίο διάστημα. Η μικροκεφαλία είναι μια νευροαναπτυξιακή πάθηση, τα συμπτώματα της οποίας μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά.

Στις ήπιες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιο άλλο σύμπτωμα πέραν του μικρού μεγέθους του κρανίου, στις σοβαρές περιπτώσεις τα βρέφη χρειάζονται λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και φυσικοθεραπεία.
 
Χρήστος Στασινόπουλος, ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.