Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Φορολογικό τσουνάμι χωρίς καμία ελάφρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους- Τί προβλέπει το σχέδιο - Ποια εισοδήματα θα πλήξει



Φορολογικό τσουνάμι αναμένεται να πλήξει τα εισοδήματα καθώς οι φόροι βρίσκονται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των Θεσμών. Η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει καμία φορο-ελάφρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ φέρνει περισσότερους φόρους για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και όσους εισπράττουν ενοίκια.

Για ακόμη μια φορά οι φορολογούμενοι θα δουν το φορολογικό τοπίο να αλλάζει:

• Νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστές που θα φθάσουν έως και 50%.

• Νέα κλίμακα για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

• Αυξημένοι συντελεστές για τα εισοδήματα από ακίνητα.

• Κλίμακα με συντελεστές 15% έως 40% του εισοδήματος για τις δαπάνες που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο.

Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση μιας νέας φορολογικής κλίμακας που θα είναι ίδια για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις αλλά και τους αγρότες, ενώ τα εισοδήματα από ενοίκια ενδεχομένως θα φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα.

Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες θα προβλέπεται αφορολόγητο όριο εισοδήματος στα επίπεδα των 9.500 ευρώ, ενώ οι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.

Με τις νέες ρυθμίσεις οι έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους, ενώ οι φορολογούμενοι με πιο υψηλά εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 65.000 ευρώ θα δουν τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή να εκτοξεύεται στο 50%.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ ανεβαίνει ακόμη περισσότερο με τις αλλαγές που σχεδιάζονται και στην κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Ειδικότερα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) άνω των 30.000 ευρώ και έως 42.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις από 100 έως 1.200 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι θα διαπιστώσουν μείωση φορολογίας αν δηλώνουν κέρδη έως 25.000 ευρώ ετησίως, ενώ αντίθετα αύξηση φόρων θα προκύψει σε όλους όσοι εισπράττουν ενοίκια.


Το βασικό σενάριο για τις φορολογικές αλλαγές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

1. Καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας με συντελεστές:

• 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.

• 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ (αντί έως 42.000 ευρώ που ισχύει σήμερα).

•  42% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ. Δηλαδή για τους έχοντες εισοδήματα από 30.000 έως 42.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

• 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 65.000 ευρώ από 42% που ισχύει σήμερα.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες - ατομικές επιχειρήσεις

Με την νέα προτεινόμενη κλίμακα όσοι έχουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ θα δουν το φορολογικό λογαριασμό τους να μειώνεται, καθώς ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από 26% σε 22%. Ουσιαστικά θα προκύψουν φοροελαφρύνσεις για εννέα στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες ως «αντίδωρο» στις επιβαρύνσεις που προβλέπει το Ασφαλιστικό. Αντίθετα σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Επίσης για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%. από 75% που ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015.

Παραδείγματα

Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ.
• Φόρος με την ισχύουσα κλίμακα: 2.600 ευρώ.
• Φόρος με την προτεινόμενη ενιαία κλίμακα: 2.200 ευρώ.
Μείωση φόρου: 400 ευρώ.

Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ
• Φόρος με την ισχύουσα κλίμακα: 6.500 ευρώ.
• Φόρος με την προτεινόμενη ενιαία κλίμακα: 5.500 ευρώ.
Μείωση φόρου: 1.000 ευρώ.

Αυτοαπασχολούμενοςμε ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ
• Φόρος με την ισχύουσα κλίμακα: 7.800 ευρώ.
•  Φόρος με την προτεινόμενη ενιαία κλίμακα: 7.100 ευρώ.
Μείωση φόρου: 700 ευρώ.

Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ
• Φόρος με την ισχύουσα κλίμακα: 16.300 ευρώ.
• Φόρος με την προτεινόμενη ενιαία κλίμακα: 19.700 ευρώ.
Αύξηση φόρου: 3.400 ευρώ.

3. Μισθωτοί - συνταξιούχοι
Η νέα κλίμακα που προτείνει η κυβέρνηση δεν επηρεάζει καθόλου όσους έχουν εισοδήματα έως 30.000 ευρώ ,ενώ θα ανεβάσει σημαντικά τις επιβαρύνσεις κυρίως για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και έως 42.000 ευρώ, καθώς τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή 42% από 32% σήμερα.

Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ
• Φόρος με την ισχύουσα κλίμακα: 10.100 ευρώ.
• Φόρος με την προτεινόμενη ενιαία κλίμακα: 10.100 ευρώ.
Καμία μεταβολή

Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ
• Φόρος με την ισχύουσα κλίμακα: 8.000 ευρώ.
•  Φόρος με την προτεινόμενη ενιαία κλίμακα: 8.500 ευρώ.
Πρόσθετος φόρος: 500 ευρώ.

Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ
•  Φόρος με την ισχύουσα κλίμακα: 10.100 ευρώ.
•  Φόρος με την προτεινόμενη ενιαία κλίμακα: 11.100 ευρώ.
Πρόσθετος φόρος: 1.000 ευρώ.  

Τέλος, δέκα χιλιάδες ακίνητα θα μπουν σε τροχιά πλειστηριασμού σταδιακά από τον Απρίλιο.

Οι διαταγές πληρωμής βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα κοινοποιηθούν στους «κόκκινους» δανειολήπτες και τα προγράμματα πλειστηριασμού.

Τα ακίνητα που θα πάρουν την άγουσα για πλειστηριασμό είναι κυρίως επαγγελματικά, ενώ δεν λείπουν και πολυτελείς κατοικίες.

Οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι είναι έτοιμες οι λίστες με τα ακίνητα για τα οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες και ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να βγάλουν σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.

Η χαρτογράφηση των δανείων «κόκκινων» και μη έχει ολοκληρωθεί και από τους περίπου 1 εκατομμύριο δανειολήπτες, οι 300.000 με 330.000 έχουν «κόκκινα» δάνεια.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες μέσω των δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα διαθέτουν περίπου 200.000 ακίνητα τα οποία είναι εν δυνάμει υποψήφια να βγουν σε πλειστηριασμούς.

Στο ερώτημα με ποια κριτήρια επιλέγεται το ακίνητο που θα βγει στο σφυρί, απαντούν ότι πρόκειται:

- Για μεγάλα δάνεια, τα οποία έχουν υποθήκες ακίνητα με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από τις 350.000 ευρώ.

- Για δανειολήπτες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από μία κατοικίες και γενικά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

- Για ακίνητα τα οποία έχουν κάποια εμπορευσιμότητα, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην κτηματαγορά. Και το πιο σημαντικό, ακίνητα που ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι είναι «μη συνεργάσιμοι».

Το σήμα που έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον SSM προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι ότι θα πρέπει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια οι καθυστερημένες οφειλές να μειωθούν κατά 60 δισ. ευρώ και να διαμορφωθούν στα 40 με 45 δισ. ευρώ, από τα 107 δισ. που υπολογίζεται σήμερα.

Ωστόσο, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα και παρατείνονται οι συνθήκες ύφεσης ελλοχεύει ο κίνδυνος να «κοκκινίσουν» επιπλέον δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ (10 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, 3 δισ. ευρώ δάνεια μικρών επιχειρήσεων και 7 δισ. ευρώ στεγαστικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.