Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Eκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές!Σε τροχιά συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού βρίσκονται αυτή την ώρα οι ελληνικές αρχές και οι τρεις θεσμοί που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Η εν λόγω συμφωνία εγκρίνεται αυτή την ώρα στο Euroworking group ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιαστεί αύριο στις Βρυξέλλες στις 13.30 τοπική ώρα από ανώτερo κοινοτικό αξιωματούχο.

Όλα θα κριθούν στην αποψινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, που θα αρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας). Εκεί, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στις Βρυξέλλες, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα ολοκληρώσουν σήμερα τις συζητήσεις τόσο για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ για το οποίο υπήρχε ήδη συμφωνία από την προηγούμενη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε στο Εurogroup της περασμένης Δευτέρας, όσο και στον προληπτικό μηχανισμό των 3,6 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τα μέλη του euroworking group κάνουν τις διαπραγματεύσεις  δια ζώσης και όχι με τηλεδιάσκεψη και αυτό που συζητείται είναι η εξειδίκευση των μέτρων.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θεωρείται δεδομένη, άλλωστε η συνεισφορά του Πολ Τόμσεν  στη συγγραφή της ανακοίνωσης του Eurogroup της Δευτέρας ήταν καθοριστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της συμφωνίας αυτή την ώρα εξετάζεται από την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, ενώ περιέχει και την πρόβλεψη για τον εφεδρικό μηχανισμό περικοπής δημοσιονομικών δαπανών.

Από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίασης παρασκηνιακής ενημέρωσης (off the record), με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας.

Όπως είπε, η ενημέρωση θα παρασχεθεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα κ. Ντέκλαν Κοστέλο στις 13:30 της Παρασκευής.

Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι τα κράτη – μέλη επιθυμούν να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια.

Όσο αναφορά το χρέος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι δύσκολο να φτάσει σε συμφωνία στις 24 Μαΐου, καθώς δεν έχει άμεση σχέση με την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την DW, με δεδομένο ότι για τα παραπάνω θέματα υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία, οι τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας, με τη συνδρομή της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις σήμερα και τις επόμενες μέρες στην προετοιμασία μιας πρότασης για την ελάφρυνση του χρέους. 

Η πρόταση θα κινείται με βάση το περίγραμμα που έθεσε το Εurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, δηλαδή οι παρεμβάσεις στο χρέος να γίνουν σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους και θα περιλαμβάνουν επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων, διατήρηση επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και άλλα μέτρα από τη δέσμη που ήδη έχει υποβάλει προς συζήτηση ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Τώρα μένει να φανεί ποια θα είναι τα μέτρα που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Πάντως όπως φαίνεται θα πονέσουν ιδιαίτερα.

Η κυβέρνηση, φαίνεται πως προτίμησε να πέσει το βάρος στη βενζίνη, αντί στο πετρέλαιο κίνησης.

Στα 1,49 ευρώ η αμόλυβδη
Έτσι ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, φέρνοντας στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ, αντί για 100 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με τη μέση λιανική τιμή να σκαρφαλώνει στα περίπου 1,49 ευρώ. Η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης δεν θα ξεπεράσει τα 3 με 4 λεπτά το λίτρο και η μέση λιανική τιμή αναμένεται να συγκρατηθεί στα περίπου 1,08 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, έρχονται αυξήσεις και στα υπόλοιπα καύσιμα, ήτοι σε:

πετρέλαιο θέρμανσης,
υγραέριο,
αέριο. 

Και φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπεται ο αστάθμητος παράγοντας της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που μπορεί να βάλει «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα του πακέτου των έμμμεσων φόρων, είναι τα εξής: 

ΦΠΑ στο 24%

Στην καρδιά του καλοκαιριού, την 1η Ιουλίου, δεκάδες κωδικοί των σούπερ μάρκετ θα αλλάξουν, καθώς ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 24%, αφαιρώντας από τα νοικοκυριά περίπου 500 εκατ. ευρώ. 

Επίσης, για μια ακόμα φορά, αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Ετσι, την ανιούσα αναμένεται να δουν οι τιμές σε:
Τσιγάρα
Ποτά
Μπύρα
Ταυτόχρονα έρχεται και: 
Αύξηση των τελών ταξινόμησης
ΕΦΚ στις εισαγωγές καφέ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα επιβάλλεται στο συσκευασμένο προϊόν ή στην πρώτη ύλη 
ΕΦΚ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα
ΕΦΚ στη συνδρομητική τηλεόραση

Μετά τις αντιδράσεις αποσύρθηκε ο φόρος στο Ίντερνετ.

Άγνωστο το τι θα γίνει με την αύξηση του φόρου στον ηλεκτρονικό τζόγο και είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση στο 35% αποσύρθηκε για να ξανάρθει βελτιωμένη.

Θα επιβληθεί από του χρόνου ειδικό τέλος διανυκτέρευσης 1 ευρώ/ανά αστέρι (από 3*) στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά «κλειδί» στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ενδεικτικό του κλίματος στις διαπραγματεύσεις είναι ότι αν και το οικονομικό επιτελείο είχε υπολογίσει στα 100 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό όφελος, οι δανειστές κατέβασαν τον πήχη στα 70 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι δεν πιστεύουν το μέτρο.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης περικοπές περίπου 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Πέρα από το «πάγωμα» των προσλήψεων, θα υπάρξει και «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.