Ισραηλινό «δάκτυλο» βλέπει η Τεχεράνη πίσω από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο αυτοκίνητο καθηγητή πανεπιστημίου, με συνέπεια να χάσει την ζωή του
Νεκρός είναι ο πυρηνικός επιστήμονας Μοστάφα Αχμάντι Ροσάν εργαζόταν στον σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
Ο αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Ρεζά Ραχιμί κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι βρίσκονται πίσω από τη δολοφονική επίθεση εναντίον ενός ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, υπογραμμίζοντας πως αυτού του τύπου οι επιθέσεις δεν θα σταματήσουν την "πρόοδο" στον τομέα αυτό.
"Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε από τους πράκτορες της καταπίεσης (σ.σ.: ΗΠΑ) και του σιωνιστικού καθεστώτος, έχει στόχο να εμποδίσει τους επιστήμονές μας να υπηρετήσουν" τη χώρα τους, δήλωσε ο Ραχιμί, τον οποίο επικαλέσθηκε η κρατική τηλεόραση.
"Αυτοί που προσποιούνται ότι πολεμούν την τρομοκρατία βάζουν σήμερα στόχο τους επιστήμονές μας, όμως πρέπει να ξέρουν πως αυτοί οι τελευταίοι είναι περισσότερο αποφασισμένοι παρά ποτέ (...) να προχωρήσουν στο δρόμο της επιστημονικής προόδου", δήλωσε ο Ραχιμί.
«Η βόμβα ήταν μαγνητική, όμοια με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία των επιστημόνων (πριν από έναν χρόνο στην Τεχεράνη) και είναι έργο των σιωνιστών», δήλωσε ο αντικυβερνήτης Σαφαράλι Μπαράτλου.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι εκτός του ιρανού καθηγητή πανεπιστημίου που επέβαινε στο αυτοκίνητο, ένας πεζός σκοτώθηκε από την έκρηξη, ενώ ένας από τους επιβαίνοντες τραυματίσθηκε πολύ σοβαρά.
Δύο άνθρωποι επέβαιναν στην μοτοσικλέτα που προσέγγισε το αυτοκίνητο. Ο ένας "κόλλησε" τον εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.
«Ο μηχανικός Αχμάντι Ροσάν, ο οποίος είχε λάβει εδώ και εννέα χρόνια πτυχίο του Πανεπιστημίου Σαρίφ ήταν υποδιευθυντής εμπορικών υποθέσεων του σταθμού της Νατάνζ», διευκρινίζει το πρακτορείο.
Ο σταθμός της Νατάνζ είναι η κεντρική μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν και διαθέτει περισσότερες από 8.000 συσκευές φυγοκέντρησης.
Το πανεπιστήμιο Σαρίφ είναι το πιο φημισμένο πανεπιστήμιο θετικών επιστημών της χώρας.
Τρεις ακόμη ιρανοί επιστήμονες έχουν σκοτωθεί από τον Ιανουάριο του 2010. Δύο από αυτούς εργάζονταν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Και οι τρεις σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις.
Ο σημερινός επικεφαλής της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας, ο Φερεϊντούν Αμπάσι, έγινε στόχος τέτοιας επίθεσης το 2010, αλλά διεσώθη.
Ο Μασούντ Αλί Μοχαμάντι, διεθνούς φήμης πυρηνικός φυσικός, σκοτώθηκε από την έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας μπροστά στην κατοικία του στην Τεχεράνη τον Ιανουάριο 2010, σε μία επίθεση την ευθύνη για την οποία η Τεχεράνη επέρριψε σε «μισθοφόρους» στην υπηρεσία του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αλλος πυρηνικός φυσικός, ο Ματζίντ Σαχριάρι, σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στην Τεχεράνη τον Νοέμβριο 2010.
Τον Ιούλιο του 2011, ο ιρανός επιστήμονας Νταριούς Ρεζαϊνετζάντ σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε κολληθεί με μαγνήτη στο αυτοκίνητό του.
Η ιρανική ηγεσία κατηγορεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις αυτές, καθώς και για την κυβερνοεπίθεση με τον ιό Stuxnet, που διατάραξε το ιρανικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου το φθινόπωρο 2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.
Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.
Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.
Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.
Ευχαριστώ.