Μπορεί σύμφωνα με τα όσα λέει ο πρωθυπουργός η δόση να μην κινδυνεύει και η συμφωνία με την τρόικα να είναι κοντά αλλά εάν δεν κινηθούν οι υπουργοί τάχιστα για να δώσουν λύσεις και δεν διαπραγματευτούν σοβαρά στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Η Αθήνα γνωρίζει ότι η τρόικα δεν θα χαριστεί και τούτο φάνηκε όταν όλοι πίστευαν ότι οι επικεφαλής «έρχονται για περίπατο αλλά και πάλι έδειξαν τα δόντια τους».
«Οι «μεσοβέζικες λύσεις» δεν γίνονται αποδεκτές από τους τροικανούς αλλά ακόμη και αν γίνουν τώρα, το πρόβλημα θα μεταφερθεί στον έλεγχο του Ιουνίου» λέει κορυφαίος υπουργός.
Εκτός από το πρόβλημα με το Δημόσιο και τις απολύσεις όπου υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τη ΔΗΜΑΡ κυρίως , η διατήρηση του χαρατσιού – έστω και μειωμένου- προκαλεί νέους πονοκεφάλους στην τρικοματική κυβέρνηση.
Γι' αυτό ο κ. Σαμαράς φρόντισε να κόψει τη συζήτηση περί ανασχηματισμού, ώστε όλοι οι υπουργοί απερίσπαστοι να τρέξουν το πρόγραμμα με την τρόικα, ενώ ταυτόχρονα επικρέμαται η απειλή αλλαγών αν δεν πετύχουν τους στόχους.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να σπρώξει τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2014, χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιο ότι συμφωνεί η τρόικα, αλλά πιστεύει ότι αν επιδείξει αποφασιστικότητα με τις απολύσεις επιόρκων και δώσει συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιολόγηση και τις αποχωρήσεις το 2014 τελικά οι δανειστές θα δεχθούν.
Πάντως, η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα ότι αν επιμείνει στον ενιαίο φόρο και δεν πιαστεί ο στόχος να ζητήσουν εκ των προτέρων οι δανειστές δέσμευση για το ισοδύναμο που θα καλύψει την απόκλιση.
Οι αρχηγοί είναι πιθανόν να συναντηθούν εντός της εβδομάδας για να συνεννοηθούν πως θα επιλυθούν τα θέματα και πως θα προχωρήσουν στις δεσμεύσεις έναντι της τρόικας ώστε να μην χρειαστούν νέα μέτρα λόγω των αποκλίσεων.
Αν και η Αθήνα διακριτικά έθεσε το θέμα της διασποράς των μέτρων μέχρι το 2016 –πιο εμφαντικά ο κ. Βενιζέλος – η τρόικα διαφώνησε σε αυτή τη φάση.
Σε κάθε περίπτωση εκτός από τους κλυδωνισμούς που προκαλεί στην κυβέρνηση η εμπλοκή με την τρόικα είναι προφανές ότι θα δημιουργηθεί θέμα και με τους βουλευτές οι οποίοι τα δυο τριήμερα θα βρεθούν στις περιφέρειές τους και θα αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους τους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις της εφορίας, στο βαρύ χαράτσι και στην ανεργία.
«Αν τα πράγματα πάνε έτσι, και δεν αλλάξει η εικόνα τον Απρίλιο δεν θα μπορούν να κάνουν Πάσχα στα χωριά τους και τότε θα υπάρξει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα», λέει παλαιός κοινοβουλευτικός.