Η Βόρεια Κορέα απέρριψε επίσημα το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί να δοθεί ένα τέλος στο πρόγραμμα των πυρηνικών όπλων της χώρας, σηματοδοτώντας ότι σκοπεύει να αψηφήσει τις διεθνείς κυρώσεις και να υλοποιήσει τον στόχο της να γίνει μία χώρα με ισχυρή πυρηνική δύναμη.
Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε ομόφωνα νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, την ενίσχυση οικονομικών περιορισμών και την πάταξη των προσπαθειών της για τη μεταφορά απαγορευμένων φορτίων.
Μοναδικό σημαντικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας αποτελεί η Κίνα, η οποία υποστηρίζει να εφαρμοστούν πλήρως οι κυρώσεις. Το ψήφισμα, το πέμπτο από το 2006, έχει ως στόχο να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, η οποία στις 12 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε την τρίτη της πυρηνική δοκιμή.
«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, καταγγέλλει έντονα και απορρίπτει πλήρως το «ψήφισμα κυρώσεων» κατά της Βόρειας Κορέας, προϊόν της εχθρικής πολιτικής των ΗΠΑ εναντίον της χώρας», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. «Ο κόσμος θα δει ξεκάθαρα ότι η αμετάκλητη στάση της ΛΔΚ θα αναδείξει τη χώρα ως ένα «πυρηνικό κράτος», ως αποτέλεσμα της στάσης των ΗΠΑ να παρακινεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη σύνθεση του ψηφίσματος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν νωρίτερα τη Βόρεια Κορέα ότι δεν πρόκειται να επιτύχει τίποτα με τις επαναλαμβανόμενες απειλές και τις προκλητικές ενέργειες, αλλά θα οδηγήσουν τη χώρα στη βαθύτερη απομόνωση. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ πριν από την επίσκεψή του την Παρασκευή στο Αφγανιστάν. «Είμαστε ενήμεροι για το τι συμβαίνει. Έχουμε συνεργασίες σε αυτό το μέρος του κόσμου που είναι σημαντικές».
Η Βόρεια Κορέα αψήφησε τις διεθνείς προειδοποιήσεις και τον Φεβρουάριο πραγματοποίησε την τρίτη πυρηνική δοκιμή, η οποία απέδωσε ισχυρότερη έκρηξη από την προηγούμενη δοκιμή του 2009. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι έχει σημειώσει πρόοδο στην κατασκευή πυρηνικού όπλου μικρού μεγέθους.
Οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί μπροστά σε αυτούς τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι η απειλές που εκτόξευσε αυτή την εβδομάδα η χώρα για επίθεση στις ΗΠΑ, αποτελούν περισσότερο μια προσπάθεια για την ενίσχυση του κύρους άμυνας και ασφάλειας της Βόρειας Κορέας. Πιστεύουν επίσης ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται χρόνια ακόμα πίσω από την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου που θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ, αλλά υποστηρίζουν ότι έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία με τη χρήση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.
Από την πλευρά της η διεθνής κοινότητα καλείται να δράσει με αποφασιστικότητα στις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας ειδάλλως θα δώσει στην Πιονγιάνγκ το δικαίωμα να περιφρονεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.