Κατά τη στιγμή του θανάτου ένα κύμα μπλε φθορίζον φως που εκπέμπεται από τα κύτταρα, και από κύτταρο σε κύτταρο, απλώνεται σε όλο το σώμα. Αυτό το κύμα fluorescebte ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ερευνητική ομάδα και για πρώτη φορά φωτογράφισε το «κύμα του θανάτου».
Όπως περιγράφεται στο περιοδικό PLoS Biology, το γαλάζιο κύμα του θανάτου φωτογραφήθηκε σε ένα απλό οργανισμό, σαν ένα μικρό σκουλήκι, από την ομάδα που συντονίζεται από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να κατανοήσουμε πώς ο κυτταρικός θάνατος εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, ακόμη και στην περίπτωση των περίπλοκων οργανισμών όπως ο άνθρωπος, δεδομένου ότι οι κυτταρικοί μηχανισμοί σε θηλαστικά είναι παρόμοιοι με εκείνους των σκουληκιών. Η πρόκληση αυτής της έρευνας, δήλωσε ο συντονιστής του έργου, David Gems, είναι για τα γονίδια που ελέγχουν τη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται.
Όταν μεμονωμένα κύτταρα πεθαίνουν πυροδοτούν μια αλυσιδωτή αντίδραση -χημική ουσία που οδηγεί στην κατανομή των συστατικών των κυττάρων και τη συσσώρευση των μοριακών συντριμμιών. Αλλά αν αυτές οι αντιδράσεις είναι καλά κατανοητές σε κυτταρικό επίπεδο, πολύ λιγότερο είναι γνωστές, σχετικά με το πώς ο θάνατος φτάνει σε όλα τα κύτταρα του σώματος
Η εμφάνιση του θανάτου παρατηρήθηκε κάτω από το μικροσκόπιο σε μια από τις απλούστερες μορφές οργανισμών (Caenorhabditis elegans σκουλήκι) σε εργαστήρια της βιολογίας και της γενετικής. Ο θάνατος εμφανίζεται ως φθορίζον μπλε κύμα που εξαπλώνεται σε όλα τα κύτταρα. Ένα αποτέλεσμα, του γεγονότος εξαρτάται από μια ουσία που ονομάζεται ανθρανιλικό οξύ και με διάχυση που συμβαίνει μέσω του ασβεστίου, το οποίο δρα ως αγγελιοφόρος από κύτταρο σε κύτταρο.
Αρχικά η υποψία ήταν ότι η πηγή του μπλε φθορισμού ήταν μια ουσία που ονομάζεται λιποφουσκίνη, η οποία εκπέμπει φως ενός παρόμοιου χρώματος και επίσης σχετίζεται με τη γήρανση, επειδή συσσωρεύεται με την ηλικία, προκαλώντας μοριακή βλάβη. Στη συνέχεια, όμως παρατηρήθηκε ότι η λιποφουσκίνη δεν εμπλέκεται.
Οι ερευνητές, επίσης, προσπάθησαν να μπλοκάρουν την χημική οδό στην ουσία που διαδίδει τον κυτταρικό θάνατο, αλλά κατάφεραν μόνο να καθυστερήσουν τον θάνατο που προκαλείται από το στρες, όπως η μόλυνση, και όχι τον θάνατο για γήρας.
Αυτό υποδηλώνει ότι ο θάνατος που οφείλεται σε λοίμωξη είναι ευκολότερο να επιβραδύνει, επειδή ενεργοποιείται από ένα μικρότερο αριθμό διαδικασιών, ενώ ο θάνατος λόγω της γήρανσης είναι πιο δύσκολο να καθυστερήσει, λόγω ότι μπαίνουν στο παιχνίδι πολυάριθμες διαδικασίες που δρουν παράλληλα και οι οποίες είναι πιο δύσκολο να εξουδετερωθούν.
«Πρέπει να εστιάσουμε στα βιολογικά γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη γήρανση και τον θάνατο - κατέληξε ο Gems - και να κατανοήσουμε σωστά την διακοπή τους."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.
Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.
Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.
Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.
Ευχαριστώ.