Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Kατάρρευση αντικειμενικών αξιών - Μένουν ψηλά για να βάζουν ληστρικούς φόρους


Σε απαξιωμένα ακίνητα, τα οποία φορολογούνται από την εφορία με πλασματικές αντικειμενικές αξίες, ζουν οι Έλληνες πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή τα vulture funds "ακονίζουν" τα νύχια τους για να έρθουν να τα αρπάξουν. Η αγορά ακινήτων έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει, και όσοι από ανάγκη πουλάνε την περιουσία τους, το κάνουν σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής.

Στην αρχή του Μνημονιου το "ελληνικό" κράτος μας απειλούσε με εξίσωση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες, προετοιμάζοντας το έδαφος για αύξηση των αντικειμενικών 100%! Μόλις όμως τους ενημέρωσαν τα μεσιτικά γραφεία ότι τα ακίνητα δεν πωλούνται πλέον αλλά "χαρίζονται", έκαναν αναδίπλωση και δήλωσαν ότι θα παγώσουν οι αντικειμενικές μέχρι το 2016!

Ο λόγος ήταν απλός! Εάν οι εμπορικές εξισώνονταν με τις αντικειμενικές,αντί για την προσδοκώμενη αύξηση 100% που προπαγάνδιζαν, θα είχανε μείωση της τάξεως 35%-40%! Δηλαδή θα προέκυπτε ελάφρυνση για τους δύσμοιρους Έλληνες πολίτες, κάτι που αποδεδειγμένα πλέον η τρόικα, και τα ξένα κέντρα εξουσίας δεν επιθυμούν.

Πιο μικρά, πιο παλιά και πιο φτηνά από τις αντικειμενικές αξίες, είναι τα ακίνητα που αγοράζονται το 2013. Αυτό δείχνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την αρχή του έτους σε Μαρούσι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη και Δροσιά, για λογαριασμό της REMAX και επιβεβαιώνει αν μη τι άλλο αφενός ότι οι αγοραπωλησίες είναι πολύ λιγότερες αφετέρου ότι ακόμα και ακίνητα της τελευταίας 10ετίας πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη από τη Τιμή Ζώνης.

Ειδικότερα, παρ' όλο που οι υπάρχουσες ζητήσεις αφορούν ακίνητα έως 15 ετών, παρατηρούμε ότι τελικά, στο Μαρούσι το 52% των πωλήσεων αφορά ακίνητα άνω των 20 ετών, στην Εκάλη το 69% και στην Κηφισιά το 59%. Στο Μαρούσι το 60% των πωληθέντων διαμερισμάτων είναι από 70 έως 120τμ, στα Βριλήσσια το 52%, στα Μελίσσια είναι το 78%. Οι πραγματοποιηθείσες πωλήσεις σε αυτές τις δημοτικές ενότητες είναι αισθητά μικρότερες απ' ότι πριν από μερικά χρόνια.

Οι περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι αισθητά υψηλότερες των πραγματικών είναι το Μαρούσι (το 53% των ακινήτων πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική), η Εκάλη (το 47%) και η Δροσιά (το 46%) ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική κυμαίνονται στο 30-33%.Οι πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική αφορούν το 36%-49% των πωλήσεων. Ακόμη και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 άρχισαν να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική!

Έχουν υποθηκεύσει την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων για να εξυπηρετηθουν οι δανειστές. Τον στόχο τον εσόδων καλούνται επί της ουσίας να «πιάσουν» οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς όπως δήλωσε μόλις χθες ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων  Χ.Θεοχάρης, δεν πρόκειται να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες, καθώς σε τέτοια περίπτωση η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον συμφωνηθέντα στόχο με την Τρόικα για τα έσοδα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα πιάναμε τον στόχο των εσόδων από τη φορολογία στα ακίνητα», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης στον Αθήνα 9.84, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο πρωτογενές πλεόνασμα και τις προσπάθειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση λέγοντας:

«To πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υπαρκτό όταν βεβαιωθεί τον Απρίλιο από την ΕΛΣΤΑΤ. Έως τότε έχουμε αρκετή και σκληρή δουλειά».

Δηλαδή ο Χ.Θεοχάρης παραδέχτηκε ότι οι αξίες των σπιτιών μας είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που η εφορία θεωρεί ως δεδομένες. Τις κρατάνε επίτηδες ψηλά για να μας χρεώνουν ανύπαρκτους, και ανείσπρακτους φόρους.

Πολλοί ακόμ ααπορούν για΄τι μας επιβάλουν ουσιαστική δήμευση των σπιτιών μας με φόρους που δεν θα είμαστε ικανοί να πληρώσουμε.

Η απάντηση έρχεταιο από την Ισπανία

Το μοντέλο «αξιοποίησης» των ακινήτων που αγοράζουν τα funds από τις τράπεζες, παρουσιάζει σε εκτενή ανάλυση το διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων, Bloomberg.

Eπτά συγκροτήματα κατοικιών σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Γκουανταλαχάρα, έβγαλε στο «σφυρί» η «κακή τράπεζα» της Ισπανίας εκμεταλλευόμενη τη ζήτηση από διεθνείς επενδυτές.

Η τράπεζα θα θέσει μια ελάχιστη τιμή για το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων, το οποίο περιλαμβάνει πέντε κτίρια στη Μαδρίτη, ένα στη Βαρκελώνη και ένα στην Γκουανταλαχάρα, δήλωσε ο Juan Barba, επικεφαλής της ακίνητης περιουσίας της τράπεζας, που είναι γνωστή ως Sareb. Τα σπίτια κατασκευάστηκαν από το 2007 έως το 2011, είπε, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει την αξία τους. Να σημειώσουμε πως η Sareb δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2012 για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των προβληματικών τραπεζών στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Η αγορά ενοικίασης στην Ισπανία, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας ακινήτων στην Ευρώπη, μπορεί να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι περικοπές των κρατικών δαπανών, του ποσοστού ανεργίας στο 26% και των υποτονικών ενυπόθηκων δανείων, καθιστούν πιο δύσκολη για τους Ισπανούς την αγορά κατοικιών.

Η αύξηση της ζήτησης για ενοικίαση ακινήτων ωθεί τα ξένα κεφάλαια να επενδύσουν σε απούλητα σπίτια της Ισπανίας, τα οποία μπορεί να ανέλθουν συνολικά στα 1,3 εκατ. ακίνητα, σύμφωνα με το Idealista.com, τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα ακινήτων της χώρας. Η Blackstone Group, η οποία έχει αγοράσει περίπου 40.000 σπίτια στις ΗΠΑ, συμφώνησε τον περασμένο Ιούλιο να αγοράσει 18 πολυκατοικίες στη Μαδρίτη έναντι 125.500.000 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Goldman Sachs Group, και η Azora Capital συμφώνησαν τον Αύγουστο να καταβάλουν πάνω από το 20% της ελάχιστης τιμής για 32 υπό κατασκευή κατοικίες που προορίζονται για κοινωνικά αδύναμους ανθρώπους και που πωλούνται από την περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Oι ελληνικές συστημικές τράπεζες προσανατολίζονται στη δημιουργία bad banks για τα κόκκινα δάνεια και πιο συγκεκριμένα για την αποτελεσματική διαχείριση και αναδιάρθρωση επισφαλών δανείων, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ.

Η τοποθέτηση των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων του ενεργητικού σε ειδική μονάδα (bad bank) με ξεχωριστή διοίκηση, έχει στόχο τη διευκόλυνση των αναδιαρθρώσεων. Κατ’ αρχάς, «χτυπάει» στα κεφάλαια, αφού εγγράφονται ζημίες, αλλά παράλληλα, μειώνεται το σταθμισμένο ενεργητικό.

Την ίδια στιγμή, βελτιώνεται η εικόνα του ισολογισμού της τράπεζας αφού θα έχει υποχωρήσει σημαντικά ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έναντι του ανταγωνισμού, ειδικά στην ελληνική αγορά, όπου αυτή τη στιγμή οι δείκτες είναι, λόγω ύφεσης, πολύ υψηλοί.

Το αίτημα της Τρόικας για την άρση προστασίας των πλειστηριασμών παραμένει επιτακτικό και η κατάσταση του τραπεζικού κλάδου σε συνδυασμό με την κρίση στην αγορά ακινήτων καθιστούν τους πλειστηριασμούς ακινήτων στα πρότυπα της Ισπανίας,ουσιαστικά  μονόδρομο.

Αυτός είναι ο τελικός στόχος. Θα πάρουν τα σπίτια των Ελλήνων για να τα δώσουν στα "διεθνή κοράκια", και μετά θα μας τα νοικιάσουν πίσω, ή κάποια θα τα δώσουν σε ξένους συνταξιούχους του Βορά, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τον ήλιο της χώρας μας. Η ακίνητη περιουσία δεν είναι απλά "τούβλα" δίνει στον Έλληνα το αίσθημα της "αρχοντιάς". Με τέτοια φρολόγηση, και τέτοια ανεργία είναι ζήτημα χρόνου να μας τα αφαιρέσουν.

Ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι. Χτυπωντας μας στην ιδιοκτησία μας, χτυπούν την αρχοντιά της άλλοτε περήφανης μεσαίας ελληνικής τάξης. Χωρίς σπίτι παύεις να είσαι άρχοντας στον τόπο σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.