Το σκηνικό είναι άκρως εκρηκτικό και επικίνδυνο, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει –καθημερινά πλέον- ότι τελεί εν μετρία συγχύσει και πως σε κάθε στροφή η χώρα μπορεί να βρεθεί εκτός τροχιάς, οδηγούμενη είτε σε εκλογές, είτε σε εμπλοκή με την τρόικα, είτε και στα δυο.
Τα πρώτα στοιχεία από τους ελέγχους της τρόικας είναι παραπάνω από αποθαρρυντικά, είναι απογοητευτικά. Η χαλάρωση του προηγούμενου διαστήματος σε συνδυασμό με την φορολογική εξάντληση, την έλλειψη ρευστότητας και τον εκτροχιασμό των δαπανών του Δημοσίου δημιουργούν μια μάλλον αλγεινή εικόνα.
Του Χρήστου Φράγκου
Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού επιμένει για φοροελαφρύνσεις, ενώ η τρόικα διαμηνύει στον Γκίκα Χαρδούβελη ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος να καταλήξει σε σχέδιο για τη διαγραφή δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων το οποίο θα υπολογιστεί λογιστικά και θα είναι έτοιμο προς ανακοίνωση πριν τα stress tests της ΕΚΤ.
Παράλληλα η σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη φαίνεται ότι αποτελεί το «μάνα εξ ουρανού» για την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης η οποία το χρησιμοποιεί για να «μπαζώσει» άλλα μέτωπα, όπως αυτό της πώλησης της μικρής ΔΕΗ, των νέων μέτρων και της επικύρωσης των προαπαιτούμενων από τα θερινά τμήματα της Βουλής, με συνοπτικές διαδικασίες.
Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το sofokleousin.gr η κυβέρνησει επενδύει στην πολιτική υψηλών τόνων και πολιτικής αστάθειας επιχειρώντας διπλό εκβιασμό τόσο προς τους δανειστές όσο και στο εσωτερικό, θέτοντας διλήμματα και δημιουργώντας αδιέξοδα.
Το ξέσπασμα όλων των πολιτικών εξελίξεων μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και σε συνδυασμό με το «στραβοπάτημα» το οικονομικού επιτελείου στην έκδοση του ομολόγου από το οποίο δεν αποκόμισε παρά τα μισά από αυτά που ζητούσε σκιαγραφούν μια μάλλον επικίνδυνη εικόνα στα Δημόσια οικονομικά.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο και τις τράπεζες είναι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις τράπεζες και το Δημόσιο χρέος και την οποία τόσο η Fitch όσο και η S&P ανέβαλλαν για το Φθινόπωρο.
Υπ αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση είτε προετοιμάζεται για εκλογές, είτε οδηγεί τα πράγματα και διαμορφώνει την πολιτική συγκυρία ώστε να ζητήσει εκλογές, είτε αναγνωρίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ξανά το δίλημμα νέα μέτρα ή GREXIT.
Το ζήτημα του GRexit έχουν επαναφέρει και ξένοι οίκοι σε τελευταίες εκθέσεις τους, αποτυπώνοντας φόβους από την διαφαινόμενη πολιτική αστάθεια και από την επικίνδυνη υστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, την οποία αναγνωρίζει ακόμα και το Ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο σε έκθεσή του.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί με τους δανειστές είναι η ένταση του Πολ Τόμσεν απέναντι στους συνεργάτες του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου και Σοφία Βούλτεψη, καθώς το αίτημα της τρόικας να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά, το οποίο απορρίφθηκε.
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διαμηνύσει στους δανειστές ότι για να διαμορφωθεί περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας απαιτείται η αποχώρηση της τρόικας και πιο χαλαρή προσαρμογή καθώς να αποφευχθεί νέο δάνειο. Από την άλλη πλευρά όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το sofokleousin.gr οι δανειστές έχουν συμφωνίσει σε φόρμουλα για τη συνέχιση της εποπτείας μέσω της τρόικας, κάτι που επιβεβαιώνει και πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Κόλαση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας
Η προοπτική πρόωρων εκλογών που άρχισε να αναδεικνύεται ως σενάριο πολιτικής επιβίωσης τόσο της παράταξης όσο και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου έχει προκαλέσει αναστάτωση στο κόμμα και ιδιαίτερα στα στελέχη της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς, τα οποία υπουργοποιήθηκαν πρόσφατα.
Ο μηχανισμός του βαθέως κόμματος επιμένει σε εκλογές μόνο αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να εξασφαλίσει εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ από το Μαξίμου επιμένουν ότι καλύτερα να χρησιμοποιηθεί η συμφωνία για το χρέος ή η διαφωνία με την τρόικα ως «δημοψηφισματικού χαρακτήρα» αφορμή για προσφυγή στις κάλπες παρά να οδηγηθεί σε μια στημένη μάχη με σχεδόν προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.
Η διελκυστίνδα αυτή προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι σύντομα οι κόντρες αυτές θα μεταφερθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Τι βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
«Μην αποκλείετε η κυβέρνηση να προκαλέσει εκλογές γνωρίζοντας πως όσο παραμένει στα πράγματα η ήττα της θα είναι βαρύτερη και πιο μεγάλη» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Δεν θεωρώ πιθανό να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Νομίζω, δε, πως κάτι τέτοιο το έχει συνειδητοποιήσει πρώτη απ΄ όλους η κυβέρνηση».
Ο ίδιος, χαρακτηρίζει άκαιρο το ερώτημα με ποιους θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν έχει αυτοδυναμία και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξουμε λύσεις που να είναι φερέγγυες και συνεπείς με όσα έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό».
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να ζητήσει δημοψήφισμα για τον αιγιαλό. Πάντως, ξεκαθαρίζει πως «από κοινού με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για το χρέος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.
Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.
Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.
Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.
Ευχαριστώ.