Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ξένα ΜΜΕ:"Ανήκει ο τάφος στον Μ.Αλέξανδρο;" - Παγκόσμιο το ενδιαφέρον


Κύριο θέμα αποτελεί στα μεγάλα ξένα ΜΜΕ η είδηση της πιθανής ανακάλυψης του τάφου του Βασιλέα των Βασιλέων, του μεγαλύτερου ηγεμόνα-στρατηλάτη που περπάτησε ποτέ στην ιστορία, με την αγωνία να έχει φτάσει στο κατακόρυφο και όλοι να περιμένουν το άνοιγμα του σε δύο εβδομάδες για να γνωρίζουν. Η λάμψη του μέγιστου ηγεμόνα συνεχίζει να φωτίζει, παρά το γεγονός ότι πέρασαν 2300 χρόνια, και προκαλεί το παγκόσμιο δέος η ιδέα και μόνο της εύρεσης του βασιλικού τάφου.

Το αν είναι πράγματι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου μένει να αποκαλυφθεί,  υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για το σημείο ταφής του γιου του Αλέξανδρου, του Αλέξανδρου του Δ'και της μητέρας του Ρωξάνης τους οποίους δολοφόνησε ο σφετεριστής του μακεδονικού θρόνου Κάσσανδρος.

Το NBC αναφέρει χαρακτηριστικά "'Extremely Important' Tomb From Alexander the Great's Era Found in Greece" αναφερόμενο στο γεγονός ότι ο τάφος είναι της εποχής του Μ.Αλεξάνδρου αλλά δεν έχει εξακριβωθεί σε ποιον σημαντικό της εποχής ανήκει. Ως γνωστόν ο γιος του δολοφονήθηκε με την μητέρα του στην Αμφίπολη. Η πιθανότητα να ανήκει σε αυτόν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Το NBC εκφράζει την αγωνία όλου του πλανήτη λέγοντας "ότι σε δύο εβδομάδες που θα ανοιχτεί ο τάφος θα ξέρουμε".

Ο Guardian προσεχτικά αναφέρει "Archaeologists uncover Greece's biggest ancient tomb" τονίζοντας το γεγονός ότι ο τάφος ανήκει σε μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα της εποχής, η οποία φυσικά θα μπορούσε να είναι ακόμα και ο γιός με την σύζυγο του Μ.Αλεξάνδρου.

Ο κινεζικός Τύπος ο οποίος εχει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χώρα μας και τον πολιτισμό της αναφέρει χαρακτηριστικά "Alexander The Great's Tomb Possibly Found In Greece" και ότι ο τάφος βρίσκεται υπό έντονη αστυνομική προστασία. "Είναι τουλάχιστον ο τάφος κάποιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας" αναφέρει το chinatopix.

H Telefraph πολύ προσεκτικά τονίζει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο τάφο "Vast tomb unearthed in northern Greece" και περιμένει και αυτή το άνοιγμα του σε δύο εβδομάδες.

«Είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, όπως δείχνουν τα στοιχεία», τόνισε το πρωί της Τετάρτης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, σχετικά με τα ευρήματα στην Αμφίπολη. 

«Ο Κάσσανδρος κατέσφαξε τον Αλέξανδρο τον Δ' και τη Ρωξάννη και έδωσε εντολή να τους κρύψουν. Δεν συνάδει το κρύβω με το βάζω μέσα σε ένα τύμβο 30-40 μέτρων», είπε ο υπουργός Πολιτισμού, εννοώντας ότι αν αποκλειστούν οι δύο αυτές περιπτώσεις ενισχύεται το ενδεχόμενο να είναι ο τάφος του Μ.Αλεξάνδρου.

Πάντως δεν αποκλείεται να είναι ο τάφος κάποιου από τους επιγόνους του, κάποιος από τους μεγάλους στρατηγούς του βασιλέα των βασιλέων.

Μόνο εύκολο δεν είναι να διακριβωθεί με απόλυτη σαφήνεια.

Στην περίπτωση π.χ. του τάφου του Φιλίππου, αρκετοί είναι σήμερα αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο Μανώλης .Ανδρόνικος τελικά αποκάλυψε τον τάφο του στρατηγού Γονατά. Η αρχαιλογική έρευνα δεν είναι μια θετική επιστήμη, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας.

Εκτός αυτού, μπορεί να έχουμε έναν συλημένο και λεηλατημένο τάφο που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την έρευνα. Η αποκοπή των κεφαλών των σφιγγών στην είσοδο δείχνει ότι πιθανότατα ο τάφος έχει συληθεί. Αλλωστε λόγω του μεγέθους του είναι βέβαια ότι από την αρχαιότητα ο τύμβος θα αποτελούσε στόχο των τυμβωρύχων.

Ο υπουργός Πολιτισμού, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «η αρχαιολογία είναι μία επιστήμη που προχωρεί με τους δικούς της ρυθμούς» και ακολουθώντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού συνέστησε σε όλους να κάνουν υπομονή για τις τελικές ανακοινώσεις και να μη βιάζονται να κρίνουν για το αν συνδέεται ή όχι με τη δυναστεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Ακόμα όμως και εάν πρόκειται για τον τάφο του γιού του Αλέξανδρου ή της συζύγου του Ρωξάνης θα πρόκειται για ότι πιο κοντινό στο θρυλικό βασιλέα που θα έχει περιέλθει στα χέρια μας. Ο αντίκτυπος στον τουρισμό θα είναι μεγάλος, και θα είναι θετικός.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους.

Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου, βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4π.Χ. αιώνα.

«Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνα μας, το ταφικό μνημείο του Λεόντα συνδέεται με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιο του και τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος» είπε κατά την παρουσίαση των ανασκαφών της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

«Είμαστε στη μέση της ανασκαφής. Κάθε χωμάτινο επίπεδο, κάθε 20 εκατοστά, φέρνει και νέα δεδομένα. Ξέρουμε περίπου το πλαίσιο και τα γενικά στοιχεία. Πληροφορίες θα δοθούν μόλις ολοκληρωθεί η α΄φάση της ανασκαφής που θα γίνει σε λίγες μέρες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Λεφαντζής, αρχιτέκτονας της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που συμμετέχει στις ανασκαφές, οι οποίες διενεργούνται στον μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην αρχαία Αμφίπολη.

«Οι επίσημες ανακοινώσεις, που έχουν γίνει, δίνουν τις απαντήσεις. Ό,τι βρέθηκε είναι η συνέχεια αυτών που ανακοινώθηκαν στα αρχαιολογικά συνέδρια του 2013 και 2014. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί ο μνημειώδης κυκλικός περίβολος, που παρόμοιο δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου» επισήμανε.

Μέλος της ανασκαφικής ομάδας, που τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ο ίδιος -όπως και η κ. Περιστέρη- τηρεί σιγή ως προς τις τελευταίες. Ωστόσο, κάποια δεδομένα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Για παράδειγμα, η ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους δρόμου που βρέθηκε στον λόφο Καστά, με ωραίους μαρμάρινους τοίχους, σε εξαιρετικό ψευδοϊσόδομο σύστημα, όπως του περιβόλου, καθώς και των δύο μαρμάρινων Σφιγγών, που όπως όλα δείχνουν φυλάνε έναν ξεχωριστό αρχαίο μακεδονικό τάφο, ο οποίος κρύβει ακόμα καλά τα μυστικά του.

Στο σημείο που βρίσκεται ο κόκκινος δείκτης είναι η τοποθεσία της Αμφίπολης

Είναι επίσης σημαντικά όσα στοιχεία είναι ήδη γνωστά. Με την ψηφιακή σάρωση του 2013 ανακαλύφθηκε ότι ο περίβολος του τύμβου ήταν ένας ακριβής κύκλος και πως το μνημείο αποτελεί ενιαίο σύνολο με το Λιοντάρι της Αμφίπολης, που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τον τύμβο, κοντά στον Ποταμό Στρυμόνα, όπου μεταφέρθηκε περίπου 400 χρόνια από την ανέγερσή του από τους Ρωμαίους για την κατασκευή φράγματος.

«Όλα είναι μελετημένα με αναλογίες και γεωμετρική ακρίβεια, ενώ τόσο το Λιοντάρι όσο και ο τύμβος ανήκουν στην ίδια εργολαβία (σ.σ. κατασκευασμένα από το ίδιο εργαστήριο). Αποτελούν ένα τεράστιο ενιαίο μνημείο, άγνωστο ως σήμερα» επισημαίνει ο κ. Λεφαντζής, προσθέτοντας ότι αισθάνεται περήφανος που επιβεβαιώθηκαν όλα όσα είχε πει περί ενιαίου συνόλου ήδη από το 2012.

Επίσης, εξηγεί γιατί το Λιοντάρι έχει αυτή την όχι τόσο καλοσχηματισμένη όψη: «Επειδή βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, δηλαδή σε ύψος 35 με 40 μ. και σε απόσταση 100 μ. Αν το κάνεις φυσιολογικό δεν φαίνεται κανονικά από μακριά».

Για τον ίδιο και την ομάδα του είναι σαν να ζουν μια ανασκαφή των αρχών του περασμένου αιώνα και όχι του 2014. Επίσης, τονίζει πως αισθάνεται τυχερός που συμμετέχει σε μια τόσο καλά οργανωμένη ομάδα. «Χρειάζεται όμως να μείνουμε λίγο μόνοι από δω και πέρα για να δουλέψουμε πραγματικά. Η δημοσιότητα κάνει κακό. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Είναι δύσκολο έργο» διευκρινίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.