Μπαρούτι μυρίζει η υφήλιος καθώς η Ουκρανία και Μέση Ανατολή φλέγονται στο πλαίσιο του επανακαθορισμού των γεωπολιτικών ισορροπιών και των σφαιρών επιρροής, ενώ παράλληλα ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινά τον «ανένδοτο» κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)της πιο βίαιης τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει εμφανιστεί στα χρονικά.
Στον οικονομικό τομέα τα στοιχεία από την Ευρώπη κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι καθώς οι πολιτικές λιτότητας έχουν αφήσει καμένη γη στην οποία οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι δεν μπορούν να ευοδωθούν, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκ των «εμπρηστών» συζητά τώρα μαμούθ-πρόγραμμα επενδύσεων.
Με το διαρκώς αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο όμως το οποίο πυροδοτείται από το εσωτερικό μπρα-ντε-φερ στην ΕΕ και την Ουκρανική κρίση η οποία έχει οδηγήσει σε έναν άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο οι επενδυτές κρατούν αποστάσεις ασφαλείας και η διάθεση ανάληψης ρίσκου περιορίζεται παρά τα φιλόδοξα μέτρα και τις άνευ προηγουμένου πρωτοβουλίες της ΕΚΤ.
Η απειλή διεύρυνσης του ρώσικου εμπάργκο σε αυτοκίνητα, ρούχα, άμυνα, τρόφιμα και κυρίως στο αέριο αναγκάζει επιχειρήσεις και επενδυτές να αναζητούν νέες αγορές και να κάνουν κινήσεις περιορισμού του ρίσκου και όχι νέες επενδύσεις.
Την κατάσταση επιβαρύνει το Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας καθώς ήδη έχει αρχίσει να ανησυχεί τράπεζες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μεγάλη Βρετανία. Την κατάσταση επιτείνει και η θεωρία του ντόμινο η οποία έχει αρχίσει να επιβεβαιώνεται με διαδηλώσεις στην ισπανική Καταλονία η οποία χρόνια ζητά την ανεξαρτησία της.
Αυτό το οικονομικοπολιτικό ναρκοπέδιο καλείται να διαβεί η ελληνική κυβέρνηση για να φτάσει σε μια συμφωνία για τη διαχείριση του υπέρογκου δημοσίου χρέους εξασφαλίζοντας συμφωνίες, συναινέσεις και δίνοντας άγνωστα ανταλλάγματα.
Παράλληλα όμως σε αναβρασμό βρίσκεται και η εσωτερική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα καθώς η προοπτική πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας θα πυροδοτήσει εξελίξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο ακόμα και οι Βουλευτέ της συμπολίτευσης ανεβάζουν τους τόνους της κριτικής κατά του κυβερνητικού έργου επιχειρώντας να αποκαταστήσουν τους δεσμούς τους με την κοινωνία που έχουν διαρρηχθεί από την φοροεισπρακτική οικονομική πολιτική του Μνημονίου.
Καυτό παραμένει το ζήτημα των τραπεζών οι αντοχές των οποίων θα δοκιμαστούν εντός των επομένων μηνών στα ακραία σενάρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς το δίχτυ προστασίας της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία κρίθηκε ανεπαρκής για να παίξει το ρόλο του επόπτη σε αυτή τη φάση.
Στα διεθνή επιχειρηματικά δρώμενα κυριαρχεί η παρουσίαση του νέου iPhone, του Apple Watch και της υπηρεσίας Apple Pay, τα οποία θέτουν σε νέα βάση τον ανταγωνισμό στις τεχνολογικές εταιρίες ενώ αναστατώνει τις τράπεζες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.
Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.
Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.
Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.
Ευχαριστώ.