Οι χαμηλοί μισθοί σαμποτάρουν την ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης αναφέρουν οι Financial Times, μεταφέροντας εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.
Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.
Οι φόβοι για αναταράξεις εξαιτίας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας και η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, έχουν επιβαρύνει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ.
Στις αναθεωρημένες προβλέψεις που εξέδωσε ο διεθνής οργανισμός, περιγράφεται σοβαρή επιδείνωση στις προοπτικές για το 2014 και το 2015 σε σχεδόν όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, εν μέρει εξαιτίας «εφάπαξ» πληγμάτων που δέχτηκε η ανάπτυξη στις αρχές του έτους και εν μέρει εξαιτίας των γεωπολιτικών ρίσκων.
Ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη 2014 σε όλες τις μεγάλες οικονομίες πλην της Ινδίας. Περιμένει πλέον ανάπτυξη 2,1% στις ΗΠΑ, 0,8% στην ευρωζώνη και 0,9% στην Ιαπωνία. Για την Κίνα η πρόβλεψη είναι 7,4% και για την Βρετανία, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προηγμένη οικονομία είναι 3,1%. Η Βραζιλία βρίσκεται στον πάτο με 0,3% από 1,8% που προβλεπόταν τον Μάιο.
Για το 2015, ο ΟΟΣΑ εξακολουθεί να ελπίζει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιταχυνθούν, αν και έχει υποβαθμίσει και αυτές τις προβλέψεις σε μεγάλο βαθμό. Περιμένει για τις ΗΠΑ ανάπτυξη 3,1% από 3,5% τον Μάιο, ενώ για την ευρωζώνη μόλις 1,1% από 1,7%.
Μολονότι οι προβλέψεις για τις ποικίλες οικονομίες διαφέρουν, ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι η πρόσφατη παγκόσμια ανάπτυξη στο μόλις 3% είναι «πολύ κατώτερη από τους ρυθμούς που επικρατούσαν προ της κρίσης» και η επέκταση του διεθνούς εμπορίου είναι χαμηλότερη από το σημείο που υποδεικνύει ανάπτυξη.
Ο διεθνής οργανισμός επαναλαμβάνει τις σκληρές επικρίσεις του εναντίον των υπευθύνων για την οικονομία της ευρωζώνης. Αποκαλώντας την οικονομική πορεία «απογοητευτική», ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι «η εμπιστοσύνη αποδυναμώνεται και πάλι και η αναιμική εικόνα στην ζήτηση φαίνεται στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που είναι κοντά στο μηδέν για το σύνολο της ευρωζώνης και αρνητικός σε αρκετές χώρες».
Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι η επίμονη αδυναμία του πληθωρισμού αυξάνει τον κίνδυνο να μην ευοδωθούν οι ελπίδες της ΕΚΤ για επαναφορά του κοντά στον στόχο του 2%. «Ο σχεδόν μηδενικός πληθωρισμός αυξάνει οπωσδήποτε τον κίνδυνο διολίσθησης σε αποπληθωρισμό, γεγονός που θα παρατείνει την στασιμότητα και θα πολλαπλασιάσει τα βάρη των χρεών», αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Ζητεί από την ΕΚΤ να προσφέρει «πιο δυναμική νομισματική τόνωση» από αυτήν που έχει προγραμματίσει ενώ υποστηρίζει την δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ότι πρέπει να βοηθήσουν οι χώρες με στιβαρές οικονομίες την προσπάθεια τόνωσης της ευρωπαϊκής ζήτησης.
«Με τόση αδυναμία στην ζήτηση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ελαστικότητα στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη».
Καθώς ο ΟΟΣΑ συμπεραίνει ότι δεν υπάρχει καθολική διάγνωση για την οικονομική κατάσταση στον πλανήτη, συμφωνεί ότι στις ΗΠΑ και την Βρετανία, όπου έχει καθιερωθεί δυναμική ανάπτυξη, θα πρέπει να αυστηροποιηθεί σιγά – σιγά η νομισματική πολιτική με υψηλότερα επιτόκια.
Στην Ασία, ο παγκόσμιος οργανισμός εξαίρει την οικονομική διαχείριση της Κίνας και την δυνατότητά της να επιβραδύνει σταδιακά την ανάπτυξη, «προσφέροντας άφθονο χώρο για στήριξη, όταν χρειάζεται». Ζητεί από την Ιαπωνία να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να βελτιώσει τα δημόσια έσοδα αυξάνοντας περαιτέρω τον φόρο κατανάλωσης, παρά το σοκ που προκάλεσε στην καταναλωτική δαπάνη η αρχική αύξηση του Απριλίου.
Αν και ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι οι εμπειρίες και οι συνιστώμενες πολιτικές ποικίλουν αναλόγως με τις διάφορες οικονομικές συνθήκες, είναι σαφής η παγκόσμια τάση για χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις, ακόμη και σε χώρες με χαμηλή ανεργία και ταχεία ανάπτυξη παραγωγικότητας.
«Μολονότι οι χαμηλοί μισθοί βοήθησαν να περιοριστούν οι απώλειες θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια της κρίσης και ήταν απαραίτητοι σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα, τώρα λειτουργούν ανασταλτικά σε μια δυναμική ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης».
Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι οι υποτονικές οικονομικές προοπτικές έρχονται σε αντίθεση με την ευφορία που επικρατεί στις αγορές και η οποία είναι αντιφατική ως προς τα θεμελιώδη δεδομένα. «Καταδεικνύει την πιθανότητα να μην γίνεται σωστός υπολογισμός του ρίσκου και ότι υπάρχει κίνδυνος αιφνίδιας διόρθωσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.
Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.
Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.
Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.
Ευχαριστώ.