Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Όλο το σχέδιο βήμα-βήμα για την επίτευξη συμφωνίας "πακέτο" μέχρι τέλη Μαΐου


Μια πολιτική απόφαση επίτευξης συμφωνίας-πακέτο, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται πέραν της επίλυσης του προβλήματος ρευστότητας της Ελλάδας και το χρέος, επιδιώκει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 
 
Ακολούθως την απόφαση αυτή θα κληθεί κατά πάσα πιθανότητα να την επικυρώσει το Eurogroup σε μία έκτακτη συνεδρίασή του την επόμενη εβδομάδα και κατόπιν η ΕΚΤ θα ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για να πληρωθούν και οι υποχρεώσεις που έχει προς τους δανειστές από αρχές Ιουνίου.
 
Αυτό είναι το σχέδιο των επόμενων ημερών βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση και επιχειρεί να δοθεί λύση μέχρι τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου με τους Ευρωπαίους εταίρους. Άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Από εκεί και μετά μόνο η ρήξη υπάρχει και η στάση πληρωμών προς τους δανειστές και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 
«Η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία, γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», απάντησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου κόβοντας κάθε συζήτηση για συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις που θα συνέδεε τη συμφωνία με την πληρωμή κάποιων δόσεων.  
 
Επιδίωξη είναι όχι «μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές», ήταν το μήνυμα της κυβέρνησης. Με αυτό το σκοπό θα προσέλθει αύριο και στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας. Να συμφωνηθεί δηλαδή και λύση για το χρέος, με επιμήκυνση στην αποπληρωμή του, αλλά με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. 
 
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο «defencenet.gr» «δεν περιμέναμε τρεις μήνες για να πάρουμε μία συμφωνία η οποία θα λύνει προσωρινά το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας και μετά πάλι από την αρχή, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλουμε και θα καταφέρουμε μία συμφωνία συνολική που θα περιέχει και λύση για το μείζον θέμα του χρέους».
 
Ήδη, το μήνυμα για επιτάχυνση των συνομιλιών, ώστε να υπάρξει έγκαιρα συμφωνία της Αθήνας με τους εταίρους, έστειλαν χθες από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας πως είναι «ανοιχτοί σε συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα» και επισημαίνοντας πως θέλουν την Ελλάδα εντός του ευρώ.
 
Παρέπεμψαν μάλιστα το Brussels Group, το οποίο συνεδριάζει και πάλι από σήμερα με την ομάδα Χουλιαράκη, να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που επιχειρείται είναι να εμφανιστεί μία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αν και το θέμα του ΦΠΑ δημιούργησε και πάλι μία αναστάτωση έτσι ώστε σε αυτή την πρόοδο να «πατήσουν» οι ηγέτες της Ευρώπης και να δώσουν το σύνθημα της λύσης. 
 
Ήδη, η Deutsche Welle μετέδωσε επικαλούμενη το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa πως «οι κατ΄ ιδίαν συναντήσεις Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα που θα γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου, ενδέχεται να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας» και την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Eurogroup με στόχο αυτή τη φορά την ανακοίνωση μία συμφωνίας.
 
Αν συμβεί αυτό σειρά παίρνει, η ΕΚΤ πρώτη πρέπει να ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αυξάνοντας το όριο για την έκδοση των εντόκων γραμματίων και επιστρέφοντας τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Εκκρεμεί επίσης να δοθεί η δόση του 1,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Η άμεση αποδέσμευση αυτών των χρημάτων συμπεριλαμβάνεται και στην «πρόταση Γιούνκερ», όπως επίσης και μέτρα.
 
Εκείνο που μένει λοιπόν, με όλα τα στοιχεία να συνηγορούν πως θα υπάρξει τελικά συμφωνία, είναι να απαντηθεί τι θα περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία και πόσο επώδυνη θα είναι για τον ελληνικό λαό που δεν αντέχει άλλο πια να σφίξει το ζωνάρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.