Oι ΗΠΑ, αντιλαμβανόμενοι τις δυσμενέστατες γι αυτούς εξελίξεις που κατέφταναν από τη Ρωσία, προσπάθησαν με παρέμβαση τους μέχρι και χτες αργά το βράδυ να μεσολαβήσουν για την ακύρωση της απόφασης μας για ένταξη στους BRICS μέσω της επίτευξης συμφωνίας με ΔΝΤ-ΕΕ την ίδια στιγμή που το ανακοίνωνε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης από τη Μόσχα.
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος δια στόματος του εκπροσώπου του Τζος Έρνεστ "ζήτησε ευελιξία" απευθυνόμενος προς τη Γερμανία ώστε να υπογραφεί η συμφωνία και να αποφύγουν τη μεγαλύτερη γεωπολιτική ήττα τους τονίζοντας ότι η συμφωνία θα είναι προς το συμφέρον όλων!(σσ και το γεωπολιτικό των ΗΠΑ!)
Ερωτηθείς για το τι ακριβώς εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μιλώντας από τη Δρέσδη για μεγαλύτερη ευελιξία, ο Τζος Ερνεστ, σύμφωνα τόνισε πως «αυτό που εννοούσε είναι ότι είναι ξεκάθαρα προς το συμφέρον όλων των μερών να λύσουν τις διαφορές τους και να φτάσουν σε μία συμφωνία που να μην προκαλεί αχρείαστη αναστάτωση στις αγορές, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», προσθέτοντας πως «ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να καθίσουν κάτω με καλή πίστη και να φτάσουν σε μία συμφωνία που να καλύπτει τις ανησυχίες τους ώστε να αποτραπούν αχρείαστες αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές» εννοώντας φυσικά και τις γεωπολιτικές!
Μιλώντας συγκεκριμένα για το ΔΝΤ, σχετικά για το εάν η συμφωνία θα περιλαμβάνει χαλάρωση πληρωμών ή επαναδιαπραγμάτευση τους υποστήριξε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι το Ταμείο είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, ότι διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ έχουν να διαδραματίσουν ένα ρόλο. Το ΔΝΤ έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα. Αυτό που προτρέπει ο κ. Λου είναι όλες οι πλευρές να φτάσουν μαζί σε μία συμφωνία που θα αποφεύγει αχρείαστη αστάθεια στις αγορές».
Ταυτόχρονα, από τη Μόσχα όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη ρωσική στήριξη στο αίτημα, που ετοιμάζεται να καταθέσει, για να συμμετάσχει στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Κατά τη συνάντησή μου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ εξασφαλίσαμε την αποφασιστική ρωσική συμβολή και στήριξη στο αίτημα της Ελλάδας για συμμετοχή στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Το σχετικό τίμημα για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως ένα από τα πρώτα μέλη της Τράπεζας, θα είναι συμβολικό και θα μπορεί να καταβληθεί με δόσεις, ενώ αμέσως μετά τη συγκρότηση και λειτουργία της θα μπορεί να δεχθεί χρηματοδοτική αναπτυξιακή στήριξη», είπε ο Π.Λαφαζάνης, συμπληρώνοντας ότι συζητήθηκαν μάλιστα και τεχνικές λεπτομέρειες, σχετικά με το πώς θα πρέπει να υποβληθεί το αίτημα, για να γίνει δεκτό, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις εντός της ελληνικής κυβέρνησης.
Με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό προχώρησε και η συζήτηση για την πιστωτική διευκόλυνση, που θα παράσχουν οι ρωσικές τράπεζες στην ελληνική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει να διεκπεραιώσει το έργο της κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από την Ελλάδα. «Η αποπληρωμή του δανείου, που θα παράσχουν οι ρωσικές τράπεζες, θα γίνει από τα κέρδη κατά τη λειτουργία του αγωγού και αυτή η διευκόλυνση δεν σχετίζεται με τα δάνεια ή την οικονομική βοήθεια μεταξύ κρατών», στην οποία είχε αναφερθεί ο κ. Στορτσάκ πρόσφατα, χαρακτηρίζοντας απίθανο να μπορεί να παραχωρηθεί, λόγω των δανειακών δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της.
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λαφαζάνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (18-20 Ιουνίου) και σε αυτήν θα συμμετέχει και ο ίδιος, για να συμμετάσχει στις συζητήσεις των ενεργειακών ζητημάτων. Θα είναι η πρώτη φορά, που η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων, γεγονός, που είναι σημαντικό και από οικονομική και από πολιτική άποψη, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού σε Ρώσους δημοσιογράφους.
Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ δεν απέκλεισε κατά τις εργασίες του Φόρουμ να υπογραφεί και το διμερές μνημόνιο για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου στη θέση του South Stream.
Ρωσία και Ελλάδα, κατά το πρακτορείο RIA-Novosti, επεξεργάζονται το πρωτόκολλο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στο έδαφος της ΕΕ, με επόμενο σταθμό την ΠΓΔΜ.
«Ακόμη δεν συζητήσαμε πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο του αγωγού, αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι το κατά προσέγγιση κόστος του αγωγού θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ και η κατασκευή του θα δημιουργήσει περίπου 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας, γεγονός πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, που υποφέρει από υψηλό επίπεδο ανεργίας», είπε ο Π.Λαφαζάνης στο ρωσικό πρακτορείο.
Παραλλήλως, δε, με τις κατασκευαστικές εργασίες, θα πραγματοποιηθούν και συνοδευτικές εργασίες ή δραστηριότητες και θα υπάρξει περαιτέρω ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η διακρατική συμφωνία για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου, Turkish και εν συνεχεία Greek Stream, η οποία θα υπογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ μετέβη αυθημερόν και στην Αγία Πετρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, εκτιμώντας ότι η ατμόσφαιρα των συνομιλιών ήταν πολύ θετική, «επομένως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υπογραφή του διμερούς μνημονίου».
Οι ΗΠΑ είναι αρνητικές ως προς την προώθηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το προχωρήσει, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης από την Μόσχα όπου βρίσκεται.
Ο κύριος Λαφαζάνης, σε δηλώσεις του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ήταν ξεκάθαρος πως η θέση της Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να κάνει την Αθήνα να αλλάξει τη δική της, ως προς το σχέδιο αυτό, που όπως σημείωσε, θα είναι επωφελές και για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
«Δυστυχώς, ως προς τον αγωγό με το ρωσικό αέριο, η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αρνητική. Η θέση αυτή μου εκφράστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση με αρμόδιο αξιωματούχο των ΗΠΑ» δήλωσε ο κύριος Λαφαζάνης.
«Για όλους αυτούς τους λόγους, υποστηρίζουμε τον αγωγό, θέλουμε να περάσει από ελληνικό έδαφος και είμαστε πεποισμένοι πως θα έχει σημαντικά ωφέλη για τα ευρωπαϊκά έθνη, καθώς διαφωνούμε πλήρως με την θέση των ΗΠΑ για το θέμα», δήλωσε επίσης ο υπουργός.
«Ο ρωσικός αγωγός, που θα αντικαταστήσει την ουκρανική οδό αερίου, είναι απολύτως απαραίτητος για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι καλοδεχούμενος από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους λαούς, που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες να έχουμε απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου», επεσήμανε.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γεωπολιτική στροφή χώρας και ταυτόχρονα την μεγαλύτερη γεωπολιτική ήττα των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες..Μια γεωπολιτική στροφή που θα αλλάξει ριζικά τον χάρτη στην περιοχή μας αλλά και τις ισορροπίες ισχύος.... Γίνεται κατανοητό γιατί οι ΗΠΑ με συνεχείς παρεμβάσεις τους τόσο από τον ίδιο τον Ομπάμα αλλά και τον υπουργο Οικονομικών τους Τ.Λιού ανησυχούσαν τόσο πολύ. Η Ελλάδα στα μάτια τους "διολισθαίνει" στην αγκαλιά της Ρωσίας...Όσο για την αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θέλουν οι ΗΠΑ αυτό μεταφράζεται ως παραμονή μας στο άρμα των οικονομικών δολοφόνων του ΔΝΤ και κατ' επέκταση των ΗΠΑ. Τυχόν Grexit με ταυτόχρονη είσοδο μας στους BRICS θα σημαίνει αντιστάθμισμα των "οικονομικών κυρώσεων" που επέβαλλαν οι δυτικοί στη Ρωσία για ΗΠΑ-ΕΕ αφού θα οδηγήσει σε αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις τις δυτικές αλληλεξαρτώμενες οικονομίες τους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.
Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.
Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.
Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.
Ευχαριστώ.