Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

"Βόμβα" από S&P: "Δεν θα θεωρήσουμε πιστωτικό γεγονός την μη πληρωμή των ΕΚΤ, ΔΝΤ από την Ελλάδα"!


"Δεν θα θεωρήσουμε ως χρεοκοπία μια στάση πληρωμών της Ελλάδας προς την ΕΚΤ" αναφέρει σήμερα ο ένας εκ των τριών "αγίων" οίκων αξιολόγησης (αμερικανικών συμφερόντων) η Standard & Poor’s, βάζοντας "φωτιά" στο ρευστό παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό
 
Δεν θα αλλάξει σε SD (selective default) η αξιολόγηση της Ελλάδας, εάν η κυβέρνηση δεν καταβάλει τις πληρωμές στα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αξίας 6,7 δισ. ευρώ, σημειώνει η Standard & Poor’s.
 
Σημειώνεται ότι προ τεσσάρων ημερών ο ίδιος οίκος είχε αναφερθεί σε τυχόν μη καταβολή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι "δεν θα είναι χρεοκοπία" με δήλωση του επικεφαλής των αξιολογητών του οίκου, Moritz Kraemer.
 
Τότε είχε πει «Υπό την αυστηρή έννοια του όρου έχουμε ήδη μια μη πληρωμή δόσης την περασμένη Παρασκευή»
 
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο η πραγματική προθεσμία "είναι τον Ιούλιο όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας". «Αν χάσουν αυτή την προθεσμία η εκτίμησή μου είναι ότι θα καταστεί αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει με την παροχή ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω του μηχανισμού ELA» δήλωσε ο Kraemer.
 
Κατά το στέλεχος της S&P το βάρος του χρέους ίσως αποδειχθεί πολύ μεγάλο για τη χώρα χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη. «Δεν υπάρχει τίποτε για να πληρωθούν οι επερχόμενες δόσεις και πιθανότατα δεν θα υπάρξει τίποτα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Το βαρέλι έχει πιάσει πάτο» κατέληξε ο Kraemer.
 
Τώρα όμως ο ίδιος ο οίκος αναγκάστηκε να αλλάξει "ρότα" και να δεχθεί ως μη πιστωτικό γεγονός, μια μη πληρωμή της χώρας προς την ΕΚΤ!
 
Όπως σημειώνει ο γνωστός οίκος αξιολόγησης, αυτό θα συμβεί, διότι οι κρατικές αξιολογήσεις του οίκου αφορούν στην ικανότητα και την προθυμία μιας κεντρικής κυβέρνησης να εξυπηρετεί τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της προς τους μη επίσημους πιστωτές. 
 
Η ΕΚΤ θεωρείται πιστωτής του επίσημου τομέα. 
 
Τα εν λόγω ομόλογα είναι το αποτέλεσμα μιας ανταλλαγής ομολόγων στις αρχές του 2012 όπου η ΕΚΤ αντάλλαξε περίπου 50 δισ. ευρώ με ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχε αγοράσει μέσω του SMP. Ορισμένα από αυτά λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτό το swap ουσιαστικά επέτρεψε στην ΕΚΤ να αποφύγει την επίδραση του της ελληνικής κρατικής χρεοκοπίας αμέσως μετά.
 
«Σύμφωνα με όσα ξέρουμε, η ΕΚΤ έχει διατηρήσει το σύνολο των νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων που απέκτησε κατά την ανταλλαγή του 2012. Ως εκ τούτου, η μη πληρωμή αυτών των ομολόγων δεν θα επηρεάσει άμεσα κάποιον εμπορικό πιστωτή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Standard & Poor’s δεν θα άλλαζε την αξιολόγηση σε SD. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη πιθανότατα θα αποτελούσε αρνητικό παράγοντα στην ανάλυσή μας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια χαμηλότερη αξιολόγηση (αν και όχι default) από την τρέχουσα».
 
Είναι σαφές ότι τελικά οι δανειστές δεν νιώθουν καθόλου ασφαλείς με μια ελληνική στάση πληρωμών αφού το ευρώ φέρεται να είναι συνδεδεμένο με 26 τρισ.δολάρια σε παράγωγα σύμφωνα με την Βank for International Settlements (που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να πυροδοτήσει μια τεράστια οικονομική κρίση), και αυτό θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση επιδιώκοντας μια πραγματικά καλή συμφωνία, που θα περιλαμβάνει διαγραφή χρέους και παροχή δωρεάν οικονομικής βοήθειας, για επανεκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
 
Οτιδήποτε άλλο είναι απλά απορριπτέο
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.