Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Ανατροπές σε ΕΝΦΙΑ, αντικειμενικές αξίες, στον υπολογισμό του Φόρου Ακινήτων και στα αφορολόγητα όρια



Σύμφωνα με το νέο στοχοχροδιάγραμμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο υπέγραψε ο επικεφαλής της κύριος Γιώργος Πιτσιλής, η ΓΓΔΕ θα πρέπει έως τις 30 Νοεμβρίου του 2016 το αργότερο να έχει καταθέσει τις προτάσεις της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων που αυτή θα προωθήσει στη Βουλή για ψήφιση.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ήδη έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες ζυμώσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για τη μορφή και το περιεχόμενο των αλλαγών που θα επέλθουν από το 2017 στα ακίνητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αλλαγές που δρομολογούνται θα αφορούν:

1.Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ώστε να υπολογίζονται σε πραγματικό χρόνο και να προσεγγίζουν τις αγοραίες τιμές των ακινήτων.

2.Αλλαγές στον υπολογισμό του Φόρου Ακινήτων, με κατεύθυνση τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η κυβέρνηση έχει από πέρυσι προαναγγείλει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη θέσπιση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό θα σήμαινε θεωρητικά και ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών, αλλά στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση και επαύξηση των εσόδων των 2,65 δισ. που αποφέρει στο δημόσιο ο ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον ως το 2018 που τυπικά διαρκεί το τρίτο Μνημόνιο.

3.Ανακατατάξεις στα αφορολόγητα όρια, που κρύβουν επιβαρύνσεις πιθανότατα, σχεδιάζονται και για τις γονικές παροχές. Για γονικές παροχές και δωρεές ισχύει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ εφόσον και φόρος 1% για τα επόμενα 150.000 ευρώ (δηλαδή φόρος 1.500 ευρώ για αξία μεταβίβασης 300.000). Ωστόσο το αφορολόγητο όριο δεν μειώθηκε όταν μειώθηκαν οι αντικειμενικές, ούτε και τα υπόλοιπα κλιμάκια φόρου, με ανώτατο συντελεστή που φτάνει στο 10% και ενδεχομένως να αυξηθεί για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

Ανοιχτό παραμένει αν θα αυξηθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (3% σήμερα) και πώς θα υπολογιστεί ο φόρος υπεραξίας που μπήκε στο «ψυγείο» πριν προλάβει να εφαρμοστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.