Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Mεγάλο επενδυτικό fund επέστρεψε μετά από 17 μήνες στην Ελλάδα - Τι μπορεί να σημαίνει η επανείσοδος του Fidelity για την ελληνική οικονομία



Mεγάλο επενδυτικό fund, δηλαδή pension fund (που αποτελεί τον ορισμό του επενδυτή) και όχι distress fund («κοράκι» δηλαδή που ορμάει κυρίως σε «κόκκινα δάνεια»), επιστρέφει πίσω στην Ελλάδα για να αγοράσει μεγάλα μερίδια δυνατών αλλά ταλαιπωρημένων από την κρίση ελληνικών επιχειρήσεων. 

Δηλαδή αγοράζει «blue chips» επενδύοντας έτσι στην ελληνική οικονομία. Τι σημαίνει όμως η επιστροφή της Fidelity στην χωρα; Για όσους δεν το γνωρίζουν ένα pension fund βάση του καταστατικού του απαγορεύεται να «παίζει» σε χρεωκοπημένες χώρες τύπου Ελλάδας. Κι όμως το fund αυτό επιλέγει να επιστρέψει στην χώρα και να επενδύσει ενώ μόλις 17 μήνες πριν είχε επιλέξει να φύγει «κακήν κακώς»

Ένα μήνα πριν ο Αλ. Τσίπρας ζητήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015 ο Ντομινίκ Ρόσι, ο επικεφαλής διεθνών επενδύσεων της Fidelity, ενός εκ των μεγαλύτερων ξένων θεσμικών επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών με παρουσία σχεδόν σε όλα τα «blue chips», ανακοίνωνε για την οιονομική κατάσταση στην χώρα μας: «the game is over». 

Τώρα η μεγαλύτερη ανεξάρτητη διαχειρίστρια αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο έχει ξεκινήσει εκ νέου τοποθετήσεις κεφαλαίων σε εταιρείες τις οποίες θεωρεί ότι έχουν μεγάλες προοπτικές.

Και όλα αυτά ενώ γνωρίζει την οικονομική δυσχέρεια της χώρας. Μήπως λοιπόν ξέρει και κάτι άλλο που εμείς δεν γωνρίζουμε;

Την περασμένη εβδομάδα αύξησε το μερίδιο της στον Τιτάνα ξεπερνώντας εκ νέου το 5% και αύξησε το μερίδιό της και στην Sarantis.

Η Fidelity έχει εισέλθει στην ελληνική αγορά μέσω δύο επενδυτικών σχημάτων.

Το ένα είναι η Fidelity Management and Research που αποτελεί το βασικό μέσο επενδύσεων της εταιρείας παγκοσμίως. 

Το άλλο είναι η Fidelity International Limited είναι θυγατρική της FMR. 

Έτσι λοιπόν στην FF Group ελέγχει το 13,25% δια μέσου τω δύο επενδυτικών της φορέων και στην Jumbo, ελέγχει το 13,18%. Στη Sarantis έχει το 10,67%.

Πάνω από 5% διαθέτει στις εξής εισηγμένες: ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ και GRIVALIA.

Έχει και χαηλό μερίδιο στις τράπεζες Alpha, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank αλλά και στην Coca Cola, τον ΟΠΑΠ, την Motor Oil κ.λ.π

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Θα επένδυε κάποιως στα τσιμέντα του ΤΙΤΑΝΑ σε μία χώρα που η οικοδομική δραστηριότητα έχει γίνει ανέκδοτο; Προφανώς ο Ρόσι κάτι βλέπει.

Θα επένδυε κάποιως στην Jumbo εάν δεν έβλεπε άυξηση της κατανάλωσης; Μια Jumbo που υπέστη ζημιά στην Κύπρο με το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Θα επένδυε κάποιος σε εταιρείες όπως η ΜΕΤΚΑ που είναι μεν δυναμικές αλλά υπερδανεισμένες;

Γιατί να συμμετέχει στην Sarantis, μια εταιρεία που σαφώς εξαρτάται από την καταναλωτική δύναμη των Ελλήνων πολιτών;

Τι βλέπει η Fidelity στην Ελλάδα που δεν μπορούμε να δούμε οι υπόλοιποι; Όπως είπαμε δεν πρόκειται για «vulture» fund.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.