Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Ν.Ρουμπινί: "Για να διασωθεί η ευρωζώνη δώστε 40 δισ.ευρώ δώρο στην Ελλάδα"


"Δώστε 40 δισ.ευρώ δώρο στην Ελλάδα για να σωθεί η ευρωζώνη" δήλωσε ο διακεκριμένος οικονομολόγος Ν.Ρουμπινί ο οποίος δεν παρέλειψε να "πλέξει" και τo εγκώμιο της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Γ.Βαρουφάκης χρησιμοποιήθηκε για να πραγματοποιήσει "έφοδο" κατά των δανειστών ώστε να αναγκαστεί η Α.Μέρκελ να καταστεί απ'ευθείας συνομιλητής του Α.Τσίπρα.
 
Σύμφωνα με τον Aμερικανό οικονομολόγο, ο «Γιάνης Βαρουφάκης χρησιμοποιήθηκε ως ένας "κακός αστυνόμος" ο οποίος κάνει την έφοδο στον στόχο που έχει τεθεί και στη συνέχεια αφήνει το πεδίο ελεύθερο σε πιο διπλωματικούς συναδέλφους».
 
«Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη, ότι αν ο Βαρουφάκης δεν έπαιζε τον ρόλο αυτό του κακού και υιοθετούσε μια πιο συγκαταβατική στάση, ο Τσίπρας θα έπρεπε να βρεθεί σε αντιπαράθεση με τον Σόϊμπλε, ενώ, τώρα, τέθηκε εκ των πραγμάτων ως απευθείας συνομιλητής της Μέρκελ, με μια διαπραγμάτευση πολιτικού χαρακτήρα», καταλήγει ο Νουριέλ Ρουμπινί. 
 
Συνέχισε τονίζοντας το γεγονός ότι «Η Ελλάδα, ρεαλιστικά, χρειάζεται 30 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ νέων χρηματοδοτήσεων» σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.
 
Ο Ρουμπινί, όμως, θεωρεί απαράδεκτο να υπάρξει τρίτο μνημόνιο, «δεδομένων όλων των απωλειών κυριαρχίας που κάτι τέτοιο συνεπάγεται».
 
Ο Νουριέλ Ρουμπινί έχει απόλυτο δίκιο καθώς η Ελλάδα δικαιούται μιας αληθινής βοήθειας. Η προηγούμενη δεν ήταν βοήθεια, αλλά δανεικά και μάλιστα χορηγήθηκαν με αιματηρούς όρους που οδήγησαν την χώρα 30 χρόνια πίσω τουλάχιστον. Θα είνια η πρώτη φορά που η ΕΕ θα δείξει πραγματική αλληλεγγύη και δεν θα χρειάζεται τα ελεγχόμενα από αυτήν εγχώρια ΜΜΕ να προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι τους βοήθαγαν πέντε χρόνια τώρα.
 
Η άποψή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο που στοιχιμάτιζε κατά της ελληνικής οικονομίας και έβγαζε χρήματα από τη σεινή οικονομική κτάσταση της χώρας.
 
Τα χρήματα αυτά, εν μέρει, σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο, «θα πρέπει να τα εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμέσου διαφόρων οδών, ενώ το ΔΝΤ θα πρέπει να διατηρήσει μόνον έναν ρόλο απλής τεχνικής υποστήριξης».
 
Σύμφωνα με τον Ν. Ρουμπινί θα πρέπει να αυξηθούν τα «Emergency Liquidity Agreements» (που δημιουργήθηκαν δια της ηλεκτρονικής οδού από την Τράπεζα της Ελλάδος υπό τον έλεγχο της Φρανκφούρτης) και στη συνέχεια, σε ένδειξη ελπίδας αλλά και άμεσης ανάγκης, να ξαναλειτουργήσει το λεγόμενο «waiver», η εξαίρεση που επιτρέπει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για χρηματοδότηση σε μετρητά, σε ευρώ, έστω και αν δεν διαθέτουν το «investment grade» του Μοοdy"s.
 
H δε καθοριστική φάση, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του New York University, είναι να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση.
 
Ο τρόπος, σύμφωνα με τον Ρουμπίνι, είναι ο εξής: «Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης αποφασίζουν μια χρηματοδότηση-γέφυρα υπέρ της Αθήνας, πέρα από κάθε μνημόνιο. Το Ταμείο θα εκδώσει ειδικά ομόλογα που θα πρέπει να αγοραστούν και από την ΕΚΤ, η οποία έχει την δυνατότητα να το πράξει διότι προβλέπεται ότι μπορεί να αγοράσει -στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης- και ένα ποσοστό ομολόγων που εκδίδονται από υπερεθνικούς θεσμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή, ακριβώς, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης».
 
Οι συνομιλίες της Ελλάδας με του πιστωτές της αναμένεται να αρχίσουν πάλι σήμερα στις Βρυξέλλες με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει μία εβδομάδα έντονων διπλωματικών διαπραγματεύσεων ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές της προκειμένου να ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα της χρηματοδότησης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. 
 
Το πόσο δίκιο έχει φαίνεται και από το γεγονός ότι οι ηγέτες της G7 πιέζουν για να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης και να αποφευχθούν οι ευρύτερες οικονομικές αλλά το κυριότερο γεωπολιτικές επιπτώσεις, που θα "τσούξουν" την "Αυτοκρατορία" στην Ουάσιγκτον. 
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έθεσε στην ατζέντα της συνόδου κορυφής τις ανησυχίες για το αδιέξοδο ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός Στήβεν Χάρπερ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του «έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους». 
 
«Ομόφωνη ήταν η γνώμη στην αίθουσα ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα και τους εταίρους της να χαράξουν έναν δρόμο προς τα εμπρός που να βασίζεται σε κρίσιμης σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και να οδηγεί στην επιστροφή στην ανάπτυξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ στην ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους μετά τη 45λεπτη συνάντηση του Προέδρου Ομπάμα με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. 
 
«Προφανώς υπάρχει μία καταληκτική προθεσμία που πλησιάζει», δήλωσε ο κ. Έρνεστ, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα «ασφαλώς είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα είναι σε θέση να χαράξουν αυτό τον δρόμο χωρίς αδικαιολόγητη αστάθεια».
 
Η παρέμβαση της G7 ασκεί πίεση και στις δύο αντιτιθέμενες πλευρές να επιτύχουν έναν συμβιβασμό που θα ξεμπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισεκ. ευρώ και θα απομακρύνει την Ελλάδα από το χείλος της χρεοκοπίας, αποτρέποντας μία ενδεχόμενη έξοδό της από το ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα. Η παρέμβαση γίνεται εν όψει μίας ακόμη εβδομάδας συζητήσεων στις Βρυξέλλες, καθώς εκπρόσωποι των θεσμών των πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης ετοιμάζονται να συνέλθουν και πάλι, σύμφωνα με μία πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων, αλλά ζήτησε να μην κατονομασθεί.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.