Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Φόροι παντού και "σφαγή" στο Ασφαλιστικό - Στο στόχαστρο όσοι βγάζουν από 1.000 ευρώ και πάνω



Το καυτό θέμα του Ασφαλιστικού θα τεθεί ξανά επί τάπητος στη νέα συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 10:30 ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής των Δανειστών. Το μόνο είναι σίγουροι ότι η μεσαία τάξη που αποτελεί την ραχοκοκαλία της κοινωνίας οδηγείται σε εξόντωση.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα που θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος. «Δεν μπορώ να πω από τώρα αν θα καταλήξουμε. Είμαι, όμως, λίγο πιο αισιόδοξος» διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αναχώρηση των επικεφαλής των Δανειστών, καθώς την άλλη Κυριακή είναι το Πάσχα των Καθολικών, οπότε θα υπάρξει  διακοπή στις διαπραγματεύσεις.

Ένα είναι σίγουρο το τριπλό κτύπημα για όσους βγάζουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Παρότι διαρρέει ότι με τις προτάσεις για τα νέα μέτρα «επιβαρύνσεις θα υποστούν όσοι βγάζουν από 30.000 ευρώ και πάνω», στην πραγματικότητα ετοιμάζει μεγάλο κτύπημα σε όσους βγάζουν από 1.000 ευρώ και πάνω!

Σήμερα ο υπουργός Εργασίας θα συζητήσει με την Τρόικα τις περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση της Εθνικής Σύνταξης (έως και στα 350 ευρώ με 20ετία ή στα περίπου 250 ευρώ με 15ετία), την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους που τους μειώθηκε η σύνταξη, τις αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών στους εν ενεργεία που ζητά η κυβέρνηση, τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης.
  
Φόροι από τα 12.000 ευρώ

Για «μεγάλη πρόοδο» και κατ’ ουσίαν συμφωνία μιλούσαν άλλωστε και χθες ακόμη στην κυβέρνηση, όσον αφορά στη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος, παρότι κύκλοι του υπουργού Οικονομικών κυρίου Τσακαλώτου επιχειρούσαν να εκθέσουν το ΔΝΤ, αποκαλύπτωντας ουσιαστικά ότι επιμένει στην μείωση του αφορολογήτου στα 7.000 ή 8.000 ευρώ.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η κυβέρνηση να προτείνει μείωση αφορολογήτου από τα 9.545 ευρώ σε 9.300 ή και πολύ χαμηλότερα (έως τα 8.900 ευρώ ενδεχομένως) αλλά συμφωνία να μην υπάρχει ακόμα!

Στον λογαριασμό αυτό δεν βάζουν όμως και τη νέα ειδική εισφορά αλληλεγγύης που συζητείται. Ενώ όμως τα ως τώρα σενάρια μιλούσαν για ομαλή αύξηση από 0,7% μόλις, δεν αποκλείεται να ξεκινά να επιβάλλεται πολύ πιο απότομα, με συντελεστή 1,5% ή και παραπάνω.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε διπλάσια ή και τριπλάσια επιβάρυνση για εισοδήματα της τάξεως των 12.000-18.000 ευρώ, δηλαδή για μισθούς των 1.000 – 1.500 ευρώ.

Μέτρα,μέτρα, μέτρα...

Εκεί που δεν μιλούν καν για «πρόοδο» είναι στα επιπρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα για να βγουν έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, όπως και στα κόκκινα δάνεια.

Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε να μιλούν για «σύγκλιση», όταν  οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης διαπραγματεύονταν επί 6,5 ώρες (από τις 16.30 έως τις 23.00) αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν στο ποια μέτρα έχει ψηφίσει η κυβέρνηση να πάει αλλά δεν πήρε, πόσο θα απέδιδαν τα μέτρα αυτά, πόσα μέτρα λείπουν για να πιάσει το στόχο και ποια μέτρα θα είναι αυτά στα οποία θα συμφωνήσουν ότι είναι ικανά και κατάλληλα για να ληφθούν.

Και αυτό παρότι η κυβέρνηση ετοίμασε έναν μακροσκελή κατάλογο νέων μέτρων, με αυξήσεις ειδικών φόρων στα καύσιμα, φόρους στα αυτοκίνητα κλπ, φόρο τραπεζικών συναλλαγών 0,1% κλπ, δηλαδή φόρους που θα τους πληρώνουν πάλι όσοι έχουν ακόμα δουλειά και πληρώνονται για να μπορούν να καταναλώνουν, κινώντας την οικονομία και δίνοντας έσοδα στο κράτος.

Αποδείχθηκε όμως αδύνατο να τα συμφωνήσει με την Τρόικα και έτσι πλέον η δουλειά αυτή ανατέθηκε στα τεχνικά κλιμάκια.

Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για τα μέτρα με τα οποία, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, θα πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1% του ΑΕΠ έως και το 2018.

Συζητήθηκαν τα μέτρα αυτά στα οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές, δήλωσε ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά την απόδοσή τους για αυτό και θα αναζητηθούν πρόσθετα προκειμένου να κλείσει το κενό που απομένει. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχισθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σε ότι αφορά τη φορολογία εισοδήματος αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τη συνάντηση ότι η συμφωνία σχεδόν έχει κλείσει με τη νπροθυπόθεση να ξεπαραστούν τα αγκάθια.

Τέσσερα αγκάθια στο φορολογικό

Σύμφωνα επίσης με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, παραμένει ένα μικρό δημοσιονομικό κενό, στο περίπου ένα τρίτο του συνόλου (περίπου 600 εκατ. ευρώ), το οποίο θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι τέσσερα είναι τα βασικά «αγκάθια» μεταξύ της ελληνικής πλευρά και των εκπροσώπων των πιστωτών:

- Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.

- Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

- Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.

- Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Και τα δάνεια;

Όσο για τα «κόκκινα δάνεια», δεν αποκλείεται να μην υπάρξει καν συζήτηση το σαββατοκύριακο και μέχρι να φύγουν οι δανειστές, δείχνοντας ότι η επίλυση του ζητήματος αναβάλλεται για τον Απρίλιο ή Μάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.