Το “ΑΓKΑΘΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ“ δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό τη σωστή πληροφόρηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο. Είναι εδώ δίπλα στον πολίτη ανεξάρτητο δυναμικό να λέει πάντα την αλήθεια. Μια αλήθεια που όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να μας πουν, αλλά την κρύβουν πίσω από τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Στο σκαμνί 46 εργολάβοι για κακούργημα



ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΣΕΙ ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ - ΣΕ ΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται το καρτέλ των εργολάβων που έστηνε τους διαγωνισμούς εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές και προκαλώντας ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

 Οι ισχυρές πιέσεις που άσκησαν οι βαρόνοι της διαπλοκής δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, αφού η Δικαιοσύνη, διεξάγοντας παράλληλη έρευνα με αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναμένεται να καλέσει να καταθέσουν ως ύποπτοι τα μέλη των διοικήσεων 46 μεγάλων τεχνικών εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται τρία μεγαθήρια που συνδέονται με εκδοτικά συμφέροντα καθώς και οι κατασκευαστικές εταιρείες Βίντσι, γαλλικών συμφερόντων και οι γερμανικές Hochtief και SIEMENS.

Τα ξένα μεγαθήρια, μαζί με τους τρεις μεγάλους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους, που συνδέονται με τους λεγόμενους νταβατζήδες της ενημέρωσης, λήστεψαν στην κυριολεξία το ελληνικό δημόσιο, στήνοντας τη μεγαλύτερη εγκληματική συμμορία στη χώρα με το καρτέλ που χειραγωγούσε τους διαγωνισμούς των μεγάλων έργων για πολλές δεκαετίες.

Η Δικαιοσύνη μετά την ολοκλήρωση της έρευνας αναμένεται να ασκήσει διώξεις που έχουν σχέση με τη συγκρότηση του καρτέλ και είναι πλημελληματικές αλλά ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε παραπομπές για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, αφού η χειραγώγηση των διαγωνισμών ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην κυβέρνηση από Γάλλους, Γερμανούς, και Έλληνες βαρόνους των δημοσίων έργων ήταν ισχυρότατες. Μάλιστα οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αλλά και οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι απειλούν την κυβέρνηση, ότι αν παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, το δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεκάδες δισεκατομμυρίων από επιδοτήσεις. Στην ουσία εκβιάζουν για συγκάλυψη της υπόθεσης με πρόσχημα να μην πάθει ζημιά το δημόσιο λησμονώντας ότι με τα πρόστιμα που θα επιβληθούν καλύπτονται και οι όποιες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιδοτήσεις που κατέληξαν στα χέρια των εργολάβων.

Οι αποκαλύψεις

Στη φάκα των εισαγγελέων έχει πιαστεί το καρτέλ των εργολάβων μετά τις ντουλάπες με τα αρχεία που κατασχέθηκαν από εισβολή στα γραφεία μεγαλοεπιχειρηματία και μεγαλοκατασκευαστή τον Φεβρουάριο του 2013. Η παράλληλη έρευνα της εισαγγελίας με την επιτροπή ανταγωνισμού τινάζει την μπάνκα στον αέρα αφού πλέον «ως μάρτυρας του στέμματος» εμφανίζεται ο ίδιος ο μεγαλοκατασκευαστής που πιάστηκε στη φάκα. Ως βαρύ φορτίο δε έχει να κουβαλήσει τα στοιχεία με ημερολόγια που κατασχέθηκαν στο γραφείο του οι σημειώσεις στα οποία αποκαλύπτουν με λεπτομερή τρόπο τη δράση των καρτέλ στη χώρα μας αλλά και οι στενές σχέσεις κατασκευαστών και επιχειρηματιών με το πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης. Οι σημειώσεις καλύπτουν μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδο. Από το 1994 μέχρι και το 2012. Τα δε μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατόρθωσαν μέσω των συγκεκριμένων ντοκουμέντων να τρέξουν ταχύτερα την έρευνα και να «αναγκάσουν» την εταιρεία να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιείκειας. Κοινώς, να συνεργαστεί με τις Αρχές και να δώσει στοιχεία για τους διαγωνισμούς μεγάλων δημοσίων έργων.

Η κλήση από τους εισαγγελείς

Η υπόθεση αφορά περίπου 60 μεγάλες εταιρείες που πρωταγωνίστησαν στο «χτίσιμο» της χώρας δηλαδή δημόσια έργα, οδικούς άξονες, μετρό κλπ, και οι οποίες είχαν καταφέρει να ελέγχουν τιμές, προσφορές κοινώς εναρμονισμένες πρακτικές, μοιράζοντας τα έργα. Χαρακτηριστικά υπάρχουν αναφορές για διαγωνισμούς δημοσίων έργων όπως π.χ του ΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, του Μετρό Αθηνών, του ΠΑΘΕ, των Παραχωρήσεων, των έργων υποδομών στον Αχελώο κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά θεωρείται ότι απαντούν σε ερωτήματα του τύπου «πώς γινόταν το μοίρασμα των έργων», «πως δίδονταν οι εκπτώσεις» και τελικά «η επιλογή του μειοδότη». Στο κόλπο υπήρχε και η μέθοδος μια εταιρεία που ανήκε σε άλλη κοινοπραξία να συμφωνούσε με την κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό να πάρει κάποιο άλλο έργο από αυτήν, προκειμένου να μην κάνει προσφυγές και καθυστερήσει την ανάθεση.

Τα στοιχεία αυτά από την επιτροπή ανταγωνισμού οδηγούν στην αμνήστευση (από πρόστιμα) τριών τεχνικών εταιριών (μεταξύ αυτών και του μεγαλοκατασκευστή) ενώ ήδη ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και ο προϊστάμενός της Ηλίας Ζαγοραίος την ανέθεσε στην εισαγγελέα Βαρβάρα Γνεσούλη.

Πλημμέλημα

Το πρόβλημα είναι για τις αρχές πως η ύπαρξη καρτέλ (οριζόντιες συμπράξεις) αντιμετωπίζεται δικαστικά ως πλημμέλημα με επαπειλούμενη ποινή έως 2 χρόνια φυλάκιση. Όμως η δίοδος κολασμού της υπόθεσης περνά μέσα από άλλα αδικήματα κυρίως δε αυτά που στρέφονται κατά του Δημοσίου. 

Αν προκύψουν στοιχεία για κάτι τέτοιο - πράγματα όχι εύκολο - τότε οι ύποπτοι μπορεί να αντιμετωπίσουν κακούργημα. Υπό έρευνα και σύντομα αναμένεται να κληθούν είναι πάντως 46 εταιρείες και δύο εργοληπτικοί σύνδεσμοι.

πηγή: kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ κάθε αναγνώστης μπορεί να εκφράσει την γνώμη του ελεύθερα και χωρίς λογοκρισία.

Ωστόσο δεν σημαίνει ότι τις απόψεις του κάθε σχολιαστή τις υιοθετούμε.

Οι διαχειριστές του blog διατηρούν το δικαίωμα αν πέσει στην αντίληψη τους υβριστικά σχόλια που θίγουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, να διαγράψουν τα σχόλια αυτά.

Σε περίπτωση που δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας κάποιο σχόλιο που σας συκοφαντεί η σας εκθέτη επικοινωνήστε μαζί μας στο email agkathi.salamis@yahoo.gr αναφέροντας μας ποιο σχόλιο σας αφορά και σε ποια ανάρτηση έχει δημοσιευθεί.

Ευχαριστώ.